Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 20 de gener del 2014

Des de la caiguda del comunisme hi ha menys guerres civils i les que hi ha duren menys temps



El setmanari britànic The Economist va publicar no fa gaire aquesta infografia de suport a una anàlisi de les guerres civils a tot el món des del 1946 i les millors maneres d'acabarles. Resulta revelador que la caiguda del mur de Berlín el 1989 i la fi de la Guerra Freda van marcar un punt d'inflexió. Ara, no només hi ha menys guerres civils sinó que són més curtes (3,7 anys de mitjana a partir del 1991, contra 4,6 anys abans d'aquesta data).

dijous, 9 de gener del 2014

Al Qaeda més forta que mai, gràcies a Obama

Després de sis anys de mandat presidencial queda clar que l'únic enemic que Obama volia derrotar era Bush i no Al Qaeda. La prova és que aquesta organització está avui més viva que mai. La mort d'Ossama bin Laden, que Obama no es va atrevir a impedir i que va ser fruit d'anys d'investigacions anteriors al seu mandat, podia haver estat el cop de gràcia al terrorisme islàmic. Però no ha estat així. Avui, Al Qaeda s'ha assentat a Síria, al sud de Líbia, a Beirut i ha tornat a l'Iraq. Controla un territori que s'estén 400 km a través del cor del Pròxim Orient. Alguns analistes afirmen que l'organització de Bin Laden controla actualment més territori que en cap moment de la seva història. Per què? Perquè tenen camp lliure, perquè Obama no només no vol implicar-se sinó que només aspira a sortir cames ajudeume de l'Afganistan, de la mateixa manera que ho va fer de l'Iraq. La seva manca de lideratge ha estat denunciada aquesta setmana fins i tot pel seu exsecretari de Defensa, Robert Gates. Alguns creuen que Obama finalment reaccionarà, però no hi ha cap dada que sostingui aquesta esperança. Manquen més de dos anys pel relleu a la Casa Blanca. Esperem que no sigui massa tard.

divendres, 3 de gener del 2014

Camí de servitud

"Es preferible meterse las manos en los bolsillos y echar a andar por el mundo, por la parte habitable de mundo que nos queda, aun a sabiendas de que en esta época de estrechos y egoístas nacionalismos el exiliado, el sin patria, es en todas partes un huésped indeseable que tiene que hacerse perdonar a fuerza de humildad y servidumbre su existencia. De cualquier modo, soporto mejor la servidumbre en tierra ajena que en mi propia casa" / Manuel Chaves Nogales

dimecres, 1 de gener del 2014

Any Nou, entrada nova

Reprenc les anotacions que, per diverses causes, vaig deixar de fer ara fa un mes i mig. Espero que el nou any ens porti coses suggestives per comentar,