Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 31 de gener del 2006

El CAC vol rentar-se la cara dient que la renta a tothom

El fet d'haver sortit al pas de les expressions de Pepe Rubianes en un programa de TV3, no canvia ni la naturalesa del CAC ni justifica la seva existència. En primer lloc, perquè no és un tribunal de justícia per imposar una rectificació pública a ningú. En segon lloc, perquè correspon al programa afectat i a l'operadora que l'aixopluga decidir si es disculpen o no i com ho fan, però mai amb un text d'inserció obligatòria emès per un organisme administratiu. En tercer lloc, perquè ens agradin o no -i a mi no m'agraden- les grolleries que va dir Pepe Rubianes formen part també de la llibertat d'expressió, encara que sigui en el seu vessant escatològic. En qualsevol cas, el fet que Rubianes digués el que va dir ha servit per demostrar que ningú té l'exclusiva, suposada o real, dels exhabruptes, del mal gust o de l'insult, i que a Catalunya es poden dir les mateixes barbaritats que a qualsevol altra lloc. Amb el comunicat emès ahir, i que trobareu tot seguit, el que pretén el CAC és rentar-se la cara dient que la renta a tothom.
«En el transcurs de l’entrevista al Sr. Rubianes efectuada en l’edició del programa El Club del divendres 20 de gener, es van formular unes opinions i expressions sobre la unitat d’Espanya que, pel seu to, van resultar ofensives per a segments de l’audiència. La reacció del conductor del programa, Sr. Om, va ser contemporitzadora i va desatendre l’establiment dels límits que són exigibles en una televisió pública.

Encara que en el cas que ens ocupa es tracta de l’opinió d’un convidat a un programa en directe, l’operador i el conductor del programa tenen la responsabilitat de plantejar als seus col•laboradors i convidats les normes legals i deontològiques a respectar. En aquest cas això no es va produir satisfactòriament. Per aquesta raó, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya insta l’operador i el conductor responsables del programa a inserir-hi la lectura d’aquest comunicat i a la petició pública d’excuses a aquelles persones que es vagin sentir ofeses.»


ADDENDA.- Quedo a l'espera de que algun humorista dels molts que tenim per aquí surti per la nostra tele i faci una paròdia del que va dir Rubianes, però canviant el subjecte de les oracions. És a dir, que allà on un deia Espanya l'altra digués Catalunya. Què passaria aleshores? El CAC es limitaria a una nota tan etèria i de tràmit? També riuria el públic? El conductor es quedaria tan ampla? Les reaccions corporatives i polítiques també serien tan discretes? etc, etc, etc...