Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 25 de gener del 2006

El Consell d'Europa es queda a mig camí en la condemna dels crims del comunisme

Per primera vegada s'ha debatut al Consell d'Europa un informe sobre la necessitat d'una condemna internacional dels crims dels règims comunistes totalitaris. Un informe que sobre la base de les dades existents respecte el nombre de víctimes del comunisme i l'anàlisi de la seva naturalesa antidemocràtica equipara aquesta ideologia política a la del nazisme. L'informe proposa l'organització d'una conferència internacional sobre els crims del comunisme i invita als països ex-comunistes membres del Consell a investigar els crims comesos, endegar campanyes de sensibilització instaurant un dia commemoratiu, erigir monuments a les víctimes i revisar els seus manuals escolars.

En les conclusions de l'informe es diu:

L’idéologie communiste, partout et à toutes les époques où elle a été mise en œuvre, que ce soit en Europe ou ailleurs, a toujours débouché sur une terreur massive, des crimes et des violations des droits de l’homme à grande échelle. Quiconque analyse les conséquences de l’application de cette idéologie ne peut que constater des analogies avec les effets de la mise en pratique d’une autre idéologie du 20ème siècle, le nazisme. En dépit de leur hostilité mutuelle, ces deux régimes ont en commun un certain nombre de caractéristiques.

Toutefois, si le caractère criminel et condamnable du régime nazi est demeuré incontesté, du moins pendant un demi-siècle, et si ses dirigeants ainsi que beaucoup d'auteurs de crimes ont dû rendre des comptes, les régimes communistes n'ont pas suscité de réaction comparable. Leurs crimes ont rarement fait l'objet de poursuites et nombre de leurs auteurs n'ont jamais été traduits en justice. Des partis communistes sont encore actifs dans certains pays et ils n’ont jamais ne serait-ce que pris leurs distances par rapport à la période passée pendant laquelle ils ont apporté leur soutien et leur collaboration aux régimes communistes criminels.
Finalment, però, tot s'ha quedat en les mitges tintes. L'Assemblea parlamentària del Consell d'Europa ha aprovat una resolució condemnant els crims del comunisme i donant suport a les víctimes, però ha rebutjat el projecte de recomanació que demanava al Consell de Ministres, òrgan executiu del Consell d'Europa, "una delcaració oficial" a favor d'una condemna internacional d'aquests crims. És a dir, que es condemna amb la boca petita una ideologia responsable de la mort de gairebé 100 milions de persones durant el segle XX, però s'impedeix que aquesta denúncia tingui conseqüències concretes.

Des de feia setmanes, de Praga a Zagreb, passant per Berlín, Atenes o París, els partits comunistes s'havien mobilitzat contra una possible condemna. Una vegada més, han tingut èxit.