Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 9 de febrer del 2007

El sistema de pensions pot entrar en crisi en només 4 anys

El sistema de pensions espanyol podria fer fallida molt abans del que s'havia predit. Segons un estudi de la Fundació de les Caixes d'Estalvis espanyoles, el sistema començarà a ser insostenible en quatre anys. Fins ara, les previsions situaven la crisi entre els anys 2015 i 2025.


Segons els autors del capítol que aborda la caducitat del sistema actual, David Taguas i Maria Jesús Sáez, la incorporació de les cotitzacions dels immigrants més el fet que les pensions actuals van en bona part a la generació delmada de la Guerra Civil estan donant un baló d'oxigen enganyós al sistema, que ha romàs sense canvis significatius, segons els analistes que firmen l'estudi, per qüestions vinculades a l'electoralisme i a la impopularitat de les mesures que caldria aplicar per evitar la debacle.

Taguas, per cert recentment nomenat cap de l'oficina econòmica del president del govern central en substitució de Miguel Sebastián, i Sáez, directora de la Fundació ICO, es basen en les últimes projeccions demogràfiques de l'Institut Nacional d'Estadística, les estimacions més optimistes del qual indiquen que fins al 2060 entraran a Espanya més de 14,5 milions d'immigrants. Aquesta evolució, però, no serà suficient per compensar "el substancial increment" de la ràtio de dependència, de manera que el nombre de pensions que hauria de "cobrir" cada ocupat passaria de 0,44, ràtio del 2004, a 0,81 el 2059. Prenent de nou les previsions més positives d'un creixement mitjà d'un 1,8% per a les pensions i d'un 1,5% per a la productivitat, la despesa es duplicaria des del 7,7% del PIB que representava el 2004 fins al 17,9% el 2059.