Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 17 de desembre del 2008

Bombolles

Per a la formació d'una bombolla immobiliària s'han de donar simultàniament 4 factors, segons explica Vincent Bénard en un esboç de llei de formació d'aquestes bombolles. Aquests quatre punts són:
1.- Un període de confiança en el futur, marcat generalment per un creixement com a mínim "normal" o "fort".

2.- Una demografia del nombre de llars a l'alça, que pot estar provocada alhora per l'alça general de la població però també per la baixa del nombre de persones per llar. Aquest fenomen es pot accentuar per importants migracions internes que reforcin la bombolla en alguns indrets.

3.- Un crèdit abundant i barato, sigui quina sigui la causa (crèdit "naturalment a bon preu" o crèdit "
artificialment subvencionat per l'estat").

4.-Les reglamentacions del sòl o de la construcció fent difícils l'edificació d'habitatge nous en la quantitat adaptada al creixement del nombre de llars.

Les principals algomeracions urbanes del centre dels Estats Units com són Texes, Kansas, Georgie o Nebraska i algunes altres del Canadà que no tenen reglamentacions restrictives anti-construcció no ha sofert cap bombolla immobiliària, com documenta a bastament Vincent Bénard en el seu blog. Pel contrari, com més restrictives són les reglamentacions més fàcil és que la bombolla s'infli, com mostra la gràfica següent:


El més important que caldria saber ara, senyala Bénard, és el pes relatiu de cada una de les condicions en la formació de les bombolles.