dimarts, 25 de març del 2008

La guerra en les xifres

4.000 soldats nord-americans han mort a l’Iraq en cinc anys. Aquest titular l’hem vist, llegit i escoltat repetidament aquests dies com a demostració del fracàs de Bush. Però les xifres, sempre lamentables perquè darrera de cada dígit hi ha una persona, només tenen significació si es comparen amb altres xifres.

I les comparacions no avalen en cap cas la visió apocalíptica que els mitjans s’entesten a donar. Si els 4.000 soldats morts es comparen, per exemple, amb les 20.700 baixes sofertes pels insurgents armats, responsables de milers d’atemptats i crims indiscriminats, no sembla una derrota.

Fins i tot, si es comparen els gairebé 8 anys de Bush amb els 8 anys del mandat de Clinton, resulta que el saldo és encara favorable a l’adminsitració republicana, ja que durant tota l’administració demòcrata van morir 7.500 soldats nord-americans.

Si anem més enllà encara i ho comparem, com li agrada tant a la internacional mediàtica, amb la guerra del Vietnam, les dades són encara menys significatives. En els 9 anys en que els Estats Units van estar implicats directament en la guerra del sud-est asiàtic, entre 1975 i 1973, hi van morir 58.219 soldats nord-americans. És a dir, catorze vegades més.

Però de les xifres de les baixes nord-americanes a l'Iraq se’n desprenen unes altres que també val la pena publicar. Sobre tot, per confrontar-les amb alguns dels mites de l’antiamericanisme militant, com per exemple que els que més moren a les guerres dels ianquis són els negres.

El 81,5% dels 4.000 morts ho van ser en combat, mentre que el 18,5% ho van ser per accidents, malaltia, assassinat o suïcidi. El 96% dels soldats nord-americans morts eren homes. El 74,8 % eren blancs, el 10,7% llatins i el 9,5% negres.