Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

10 responsables de la crisi

Quan la majoria de polítics i mitjans de comunicació parlen dels culpables de la crisi, sempre assenyalen amb el dit a un únic responsable: els bancs. Però, és el sistema financer el responsable de la crisi? Xavier Sala i Martín en troba, com a mínim, altres deu:

1.- Els reguladors de Basilea II que van fer unes regles que permetien que "els culpable" treiesin dels balanços els actius subprime.
2.- Els bancs centrals que amb la seva política de tipus d'interès van alimentar les bombolles immobiliàries en països com Estats Units o Europa.
3.- El govern xinès que amb la seva política monetària i comercial va abaratir el Yuan i de pas va abaratir els tipus d'interès a tot el món, cosa que també va contribuir a les bombolles.
4.- Els professors de finances de totes les escoles de negocis del món, perquè no van aixecar la targeta vermella a tots aquells matemàtics que van envair les facultats amb models d'eliminacio de risc que ells mateixos no entenien.
5.- Les institucions semipúbliques (Freddie Mac i Fannie Mae) que van assegurar les famílies subprime cosa que va desfermar la crisi subprime.
6.- Les Corts Generals d'Espanya i totes les entitats públiques que, a través dels anys, han creat un mercat laboral ineficaç que ha generat unes taxes d'atur del 20%.
7.- Els governs de tot el món que han ressuscitat a Keynes al bell mig de la primera crisi (crisi subprime) i que han generat la segona crisi (la crisi del deute sobirà que vivim ara).
8.- Els líders d'opinió Keynesians (sobretot Krugman i Stiglitz) qui, tot i no ser macroeconomistes, han donat el suport intel·lectual a tots els governs que he esmentat en el punt 7.
9.- Les empreses de ràting que van donar triples A a empreses endeutades fins al coll.
10.- I finalment: TOTS ELS CIUTADANS de països com els EUA o Espanya que van comprar pisos per especular, amb l'esperança que pujarien de preu, cosa que va contribuir al creixement de la bombolla.