Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

diumenge, 4 de juliol del 2004

Aturem el genocidi i l'esclavisme al Sudan!

L'administració Bush ha decidit intervenir per aturar el genocidi a la regió de Darfour, a l'oest del Sudan i fronterera amb el Txad. Colin Powell, acompanyat -qui ho aniria a dir!- del secretari general de l'ONU, Kofi Annan, van volar fa uns dies a Khartum per exigir al govern islàmic que aturi la neteja ètnica i les matances contra la població negra, cristiana i animista, d'aquesta regió sudanesa. Una exigència que no exclou el recurs a la força. Aquesta notícia ha tingut poc ressò en els nostres mitjans de comunicació i un seguiment nul. No interessa perquè els americans podrien quedar bé. Però no us preocupeu, quan trobin alguna "explicació" que serveixi per denunciar les secretes intencions de l'imperialisme yankee al Sudan, aleshores menjarem Sudan cada dia.

Després d'un conflicte que ha durat 20 anys al sud del Sudan i que ha fet dos milions de víctimes -un conflicte que ha acabat recentment amb un acord entre el govern de Khartum i el Moviment per a l'alliberament dels pobles del Sudan que preveu un govern autonòmic al sud del país i compartir els recursos petrolers- el conflicte s'ha extès ara, especialment a partir del mes de desembre passat, a la regió occidental de Darfour, poblada majoritàriament per negres musulmans.

Dos senadors republicans, Mike DeWine, d'Ohio i John McCain, d'Arizona, van visitar la regió i van fer un informe pel Congrés americà. Les conclusions a que van arribar les van publicar el 23 de juny en un article al "The Washington Post". (No he trobat l'article però si la versió en francès feta pel Departament d'Estat).

Région située dans la partie ouest du Soudan et dont la superficie est égale à celle du Texas, le Darfour est le lieu de la pire crise humanitaire que le monde connaisse de nos jours. Depuis décembre, le gouvernement soudanais composé en grande partie d'Arabes s'est allié avec un groupe de milices arabes, les djandjawids, pour mettre fin à la rébellion au Darfour. Les méthodes que le gouvernement et les djandjawids emploient sont tout à fait horribles. Ils massacrent des
civils en mettant en oeuvre une tactique systématique de la terre brûlée destinée à "épurer etniquement" toute la région de la population noire. En bombardant des villages en commettant de nombreux viols, en pillant les biens et en détruisant délibérément les habitations et les sources d'eau, le gouvernement et les djandjadwids sont en train de parvenir à leurs fins.

Les chiffres sont effrayants. Près de 1,1 million de personnes ont été chassées de leurs foyers et près de 30.000 sont déjà mortes. L'Agence des Etats-Unis pour le développement international estime que, même dans des "conditions optimales", 320.000 personnes risquent de mourir d'ici à la fin de l'année et qu'il est fort possible que ce nombre soit encore plus élevé. Face à cette catastrophe, le gouvernement et les djandjawids continuent de bloquer l'aide humanitaire, et les massacres et les destructions se poursuivent. Alors que la population civile s'enfuit, les bombardiers Antonov du gouvernement visent les puits, les granges, les habitations et les récoltes de manière à ce
que les djandjawids puissent s'emparer des villages débarrassés de leurs habitants. Pendant ce temps, la famine fait son apparition.


Aquesta neteja ètnica que va pel camí de convertir-se en un genocidi similar al de Rwanda contempla també i des de fa anys un fenòmen esfereïdor: l'existència d'un mercat d'esclaus que funciona amb total impunitat. Maria Sliwa, germana de Curtis Sliwa fundador de les patrulles dels Àngels Guardians que atenien les víctimes de la violència urbana al metro de Nova York, ha creat l'organització Freedom Now per lluitar contra l'esclavisme a tot el món i especialment al Sudan. A banda de les denúncies, que la majoria de les vegades acaben sent papaer mullat, es dediquen a alliberar esclaus comprant-los als seus negrers a 14$ per cap. Aquest mercat d'esclaus està organitzat pels musulmans del nord del Sudan i les víctimes solen ser els negres cristians o animistes del sud del país. Però aquesta història tampoc és notícia en els mitjans occidentals, probablement perquè els esclavistes són de cultura islàmica. Si fóssin cristians o occidentals el tema ens sortiria per les orelles.

Firmeu la petició perquè l'ONU intervingui d'immediat al Sudan per aturar el genocidi i l'esclavisme.