We all know, thanks to Mark Twain, that statistics are often the lowest form of lie, but when it comes to HIV/Aids, we suspend all scepticism. Why? Aids is the most political disease ever. We have been fighting about it since the day it was identified. The key battleground is public perception, and the most deadly weapon is the estimate. When the virus first emerged, I was living in America, where HIV incidence was estimated to be doubling every year or so. Every time I turned on the TV, Madonna popped up to warn me that ‘Aids is an equal-opportunity killer’, poised to break out of the drug and gay subcultures and slaughter heterosexuals. In 1985, a science journal estimated that 1.7 million Americans were already infected, with ‘three to five million’ soon likely to follow suit. Oprah Winfrey told the nation that by 1990 ‘one in five heterosexuals will be dead of Aids’.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.
dimarts, 6 de juliol del 2004
Les xifres d'afectats per la SIDA al món estan sobredimensionades
Ningú no dubta que la SIDA és una de les més grans amenaces per a la salut mundial. L'informe fet públic avui per l'ONU senyala que hi ha 38 milions de persones infectades, especialment al continent africà, i que l'epidèmia s'està estenent ràpidament per l'Àsia. Però, i si la situació no fós tant greu? Si les xifres d'infectats i de morts per la SIDA estiguéssin sobredimensionades?. Diversos investigadors han denunciat que les xifres que fan servir l'ONU i molts governs nacionals no responen a la realitat, ja que tant les mostres com els models informàtics utilitzats per fer els càlculs no són fiables. Aquests autors, sense minimizar la importància de la SIDA i la necessitat de combatre-la, consideren que la millor manera de fer-ho es tenir dades fiables i evitar la histèria i el catastrofisme. Investigadors com l'austríac Christian Fiala o el sudafricà Rian Malan, consideren que "L'Àfrica no s'està morint de SIDA", però que la sobredimensió política i mediàtica d'aquesta malaltia en fa oblidar d'altres, com el paludisme o la tuberculosi, que provoquen una mortalitat similar. Segons Rian Malan, la SIDA és "la malaltia més política que mai s'ha conegut" i, precisament per això, no s'ha escapat a l'oportunisme de molts governs i de moltes organitzacions humanitàries.