Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 20 de setembre del 2005

Estat de por

Michael Crichton l'autor de best sellers com Jurassic Park acaba de
treure una novel.la que es diu State of Fear on se'n fot del canvi
climatic. Diu que es tracta d'una activitat parasitària feta per una
industria que en treu profit i que està dirigida per "eco terroristes". EFE fa un resum de la seva conferència d'avui a Barcelona:
L'escriptor nord-americà Michael Crichton ha afirmat avui que predir el futur i, especialment, els fenòmens climàtics, és impossible, per la qual cosa ha demanat que no es gastin tants milions en predicció i s'inverteixin a eradicar problemes realment preocupants al món, com la fam.
Crichton (Chicago, 1942) ha ofert una conferència a Barcelona, la primera que fa a Espanya, amb motiu de la presentació del seu últim llibre, "Estat de por", en el qual desmunta el consens existent en l'actualitat al voltant de l'escalfament global del planeta i els efectes nefastos que comportarà.
Davant les més de 300 persones que omplien l'auditori de Cosmocaixa, Michael Crichton, autor de best-sellers com "Parc Juràssic", "Persecució" o "Sol Naixent", ha volgut il·lustrar, mitjançant desenes de dades, gràfics i estudis realitzats els últims anys sobre el canvi climàtic, que la predicció "és extremadament difícil, molt més del que ens imaginem".
Crichton, a més a més, ha criticat durament els ecologistes, als quals acusa de basar les seves decisions en especulacions. "El pensament ecologista està totalment desfasat, és incorrecte i fa mal fins i tot al medi ambient", ha dit l'escriptor.
L'autor d'"El món perdut" ha recordat que als anys 70 es va crear l'alarma entre la comunitat científica per la presumpta constatació d'un refredament del planeta i l'arribada d'una nova època glacial, encara que ara s'ha demostrat que "totes aquestes afirmacions eren errònies i la por a una era glacial ha desaparegut".
Aquesta por, ha afegit Crichton, ha estat substituïda per una nova preocupació oposada a l'anterior, però igualment errònia, com és l'escalfament del planeta.
"El consens científic creu en l'escalfament del planeta, però el consens és polític, i a més a més està freq~entment equivocat", ha indicat l'autor, l'opinió del qual és que "la creença popular ens té segrestats".
"Tenim molta fe en la ciència, tots tendim a donar credibilitat a la ciència, sobretot quan no se la mereix", ha subratllat l'escriptor.
Avui dia, ha explicat Crichton, es creu que un dels principals factors que provoquen l'escalfament del planeta és l'emissió de diòxid de carboni, per la qual cosa s'inverteixen milers de milions per reduir la seva emissió, si bé "només ens diuen que poden donar-nos resultats probables" sobre aquesta causa-efecte.
I és que, segons Crichton, el món de la predicció és ple de contradiccions. Així, es diu que es pot predir parcialment el canvi climàtic provocat per l'acció de l'home, però en canvi, no es pot predir el comportament humà.
"El món real és massa incert, es treballa amb un grau d'incertesa massa elevat, el que és una limitació molt greu", ha afirmat, i ha citat a tall d'exemple el cas d'un treballador que digui al seu cap que s'agafarà entre quinze i seixanta dies de vacances. "Algú ho acceptaria?, s'ha preguntat.
Crichton ha recordat que vivim en un món en què 20.000 persones moren al dia de disenteria i en el qual milers de nens es queden orfes diàriament.
I en aquest escenari, "podem ignorar els problemes que els éssers humans pateixen i gastar milers de milions en coses que no es convertiran mai en reals i que no les podem predir".
"Donem la nostra esquena als que moren de fam. Espero que arribem a prioritzar de manera diferents les coses", ha sentenciat Michael Crichton.