Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 18 d’octubre del 2005

La grip aviaria: un nou "catastrofisme científic"?

El catastrofisme és un pseudoideologia que torna a estar de moda. No és una cosa nova, perquè la història n’està plena de profecies sobre tota mena de calamitats bíbliques. La idea de la fi del món és, per exemple, la més present i persistent de la nostra tradició cultural. El que probablement sigui més nou és que la ciència, o millor dit, alguns científics, siguin els seus màxims propagandistes i que hagin aconseguit un ressò sense precedents.

Hi ha diverses hipòtesis del perquè d’aquesta actitud, sovint tant poc científica. D’una banda, la ideologia política antisistema d’alguns d’aquests científics, que acaba per imposar-se a la realitat de la seva pròpia experimentació. D’altra banda, perquè fent una mica de por els polítics i els ciutadans afluixen més fàcilment la butxaca i això permet obtenir més recursos per a la investigació. Sigui com sigui, el catastrofisme ven i arrossega molta gent. Especialment en els mitjans de comunicació on, com es sabut, les bones notícies són sempre les males notícies.

Aquesta conjunció entre científics, polítics i periodistes, ha convertit la catàstrofe en la protagonista de la postmodernitat, en un espectacle en el que la fascinació de l’horror fa pujar les audiències i allibera recursos cap els explotadors de la dissort.

En els últims anys, entre els uns i els altres ens ha venut diverses catàstrofes apocalíptiques que no s’han confirmat, com ara l'arribada d'una "era glacial", l’explosió de l'anomenada “bomba demogràfica”, l’origen humà del “canvi climàtic” o la pandèmia de la SARS, la síndrome respiratòria aguda i severa de la que ja ningú no se'n recorda només dos anys després. I molt em temo que ara pugui passar amb el mateix amb la grip aviaria. Aquesta malaltia té totes les característiques adients per a convertir-se en una nova catàstrofe mediàtica (sobreexplotació dels animals per la tirania del mercat, globalització, abandonament del tercer món a la seva sort, incapacitat dels governs occidentals per a fer-hi front, etc).

Dels informes de la OMS no me’n refio gaire, perquè es massa coneguda la seva manipulació. Només un exemple, que recentment citava Xavier Sala i Martin en article contra la persecució dels fumadors:
La Organización Mundial de la Salud (OMS) escogió a 650 pacientes con cáncer de pulmón y 1542 individuos sanos y se miró cuantos de ellos habían vivido en ambiente fumador. Para su sorpresa, la probabilidad de ser fumadores pasivos era la misma para los dos grupos. La OMS intentó patéticamente esconder los resultados, pero éstos acabaron viendo la luz.


No es pot baixar la guàrdia, però no comencem a tremolar abans d'hora.