Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 29 de desembre del 2005

Evo Morales, la nova desgràcia de Bolívia

Evo Morales, Hugo Chavez o Fidel Castro no són millors que Augusto Pinochet, Jorge Rafael Videla o Alfredo Stroessner. Encara que només sigui pel nombre de víctimes, les de Castro gairebé dupliquen les de tots els altres (9.000 desapareguts a l’Argentina, segons CONADEP; 2.296 a Xile, segons l’informe Rettig; uns 17.000 mil afusellats a Cuba entre 1959 i 1997, 100.000 cubans passats per la presó i el 20% de la població a l’exili).

Que ningú no s’enganyi amb l’excusa del comunitarisme indígena, Evo Morales portarà Bolívia al desastre total si abans no cau del cavall camí de Damasc, o de Caraques o de l’Havana.

Els goril•les de dreta i d’esquerra han marcat una gran part de la història de l’Amèrica Llatina. Ara, després d’un intent de consolidar la democràcia i la llibertat econòmica i política -sabotejada tant per la dreta i com per l'esquerra- els goril•les del populisme tornen a l’escena. Només Xile sembla quedar-ne al marge.

Té remei, l’Amèrica Llatina?

No ho sé, però si hem de fer cas a les prediccions de Simón Bolívar en la seva famosa carta-testament a Juan José Flores del 9 de novembre de 1830, la cosa està peluda. Les conclusions de Bolívar no poden ser més clares, crues i contundents:
“Usted sabe que yo he mandado veinte años y de ellos no he sacado más que pocos resultados ciertos:
1) La América es ingobernable para nosotros.
2) El que sirve a una revolución ara en el mar.
3) La única cosa que se puede hacer en América es emigrar.
4) Este pais [La Gran Colombia] caerá infaliblemente en manos de una multitud desenfrenada, para pasar después a tiranuelos casi imperceptibles, de todos los colores y razas.
5) Devorados por todos los crímenes y extinguidos por la ferocidad, los europeos no se dignarán conquistarnos.
6) Si fuera posible que una parte del mundo volviera al caos primitivo, éste sería el último periodo de la América."

ADDENDA.- Articles del GEES sobre Bolívia EL “ETNONACIONALISMO”: LAS NUEVAS TENSIONES INTERÉTNICAS EN AMÉRICA LATINA BOLIVIA-ECUADOR-PERÚ, 2003-2004: ¿TEMPESTAD EN LOS ANDES? Bolívia o la terca insistencia en el disparate (Carlos Alberto Montaner) Biografia d'Evo Morales a Wikpedia