Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 12 de gener del 2006

Finalment, els europeus portaran l'Iran davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides


En una anotació d'urgència penjo els principals punts del comunicat fet públic per l'UE3, o troika comunitària, anunciant que portaran l'Iran al Consell de Seguretat de l'ONU.

"La décision de l'Iran de reprendre ses activités d'enrichissement (d'uranium) est un rejet clair du processus dans lequel l'UE3/UE et l'Iran sont engagés depuis plus de deux ans avec le soutien de la communauté internationale. En outre, cela constitue un défi à l'autorité de l'AIEA et de la communauté internationale. Nous avons par conséquent décidé d'informer le Conseil des gouverneurs de l'AIEA que nos discussions avec l'Iran sont parvenues à une impasse".

"Il ne s'agit pas d'un conflit entre l'Iran et l'Europe mais entre l'Iran et la communauté internationale dans son entier. Il ne s'agit pas non plus d'un conflit concernant les droits de l'Iran au vu du Traité de non-prolifération nucléaire. Il s'agit de l'échec de l'Iran à convaincre de la nature exclusivement pacifique de son programme nucléaire. L'Iran continue de défier l'autorité du Conseil des gouverneurs de l'AIEA en ignorant ses demandes répétées et en ne fournissant qu'une coopération partielle avec l'AIEA. Il est important pour la crédibilité du Traité de non-prolifération et pour le système international de non-prolifération en général, ainsi que pour la stabilité de la région, que la communauté internationale réponde fermement à ce défi".

"Nous continuons à vouloir résoudre le problème par les voies diplomatiques. Nous allons consulter étroitement dans les prochains jours et semaines nos partenaires internationaux. Nous pensons qu'il est temps que le Conseil de sécurité soit impliqué, afin de renforcer l'autorité des résolutions de l'AIEA. Nous allons donc appeler à une réunion extraordinaire du Conseil des gouverneurs de l'AIEA avec pour objectif qu'il prenne toutes les mesures nécessaires à cette fin".


ADDENDA.- Podrà el Consell de Seguretat aturar la cursa nuclear dels aiatolàs?. John Keegan diu:
The current policy of the United States, and the EU3 group, Britain,France and Germany, is to report Iran to the Security Council, through the International Atomic Energy Agency (IAEA), the UN agency responsible for enforcing the provisions of the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT). Yet neither the IAEA nor the Security Council has the power to enforce the NPT. That depends on the will and capability of UN member states. It demonstrates the weakness of the Security Council that the failure so far to report Iran is due to an international reluctance to offend Russia, which is Iran's most important international supporter. It is necessary to abandon such hesitation very promptly. Diplomatic sensitivity is a minor consideration when the aggressive tendencies of Iran's ayatollahs are driving its nuclear policies.
Correm el risc de repetir la història de l'Iraq. Aquesta vegada seria la Xina la que podria imposar el seu veto, ja que depen en una part significativa del petroli de l'Iran (el 13% de les importacions xineses de cru l'any 2003, segons al China Daly). En qualsevol cas, les sancions tindrien, ara per ara, un efecte limitat, ja que l'Iran disposa d'un matalàs financer d'entre 30 i 40.000 milions de dòlars obtinguts gràcies a la ràpida pujada del preu del petroli dels últims temps, segons explica Liberation. Un règim de sancions que es podria eternitzar igual com va passar a l'Iraq, amb l'inconvenient que l'Iran té molt més avançat el seu programa nuclear. L'única altermativa consistent seria, doncs, el canvi de règim, perquè un atac selectiu contra objectius nuclears només serviria per retardar el procés i uniroa encara més les faccions del règim teocràtic, que han trobat en el projecte atòmic un causa nacional. Però una invasió militar similar a la de l'Iraq -possible des del punt de vista militar- sembla impossible políticament, si més no en aquest moment, per a l'adminsitració Bush. Només quedaria, doncs, el recurs a la subversió interior, cosa que obligaria a donar a l'àmplia oposició democràtica als aiatolàs un suport similar al que Ronald Reagan va donar al sindicat polonès Solidaritat per resistir i tombar el règim comunista a Polònia.