Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 25 de gener del 2006

Perseguir la tortura o els Estats Units?

De l’informe de conclusions provisionals presentat ahir al Consell d’Europa pel parlamentari liberal-radical Dick Marty sobre l’existència de presons secretes de la CIA a Europa es desprenen dues conclusions destacades:

1) Que els americans no torturen els seus presoners, però que la CIA hauria creat un sistema de “deslocalització” dels centres de detenció, ”subcontractant” la tortura a països tercers (Egipte, Síria, Jordània...)

2) Que es molt improbable que els governs europeus, o si més no els seus serveis secrets, no n'estiguessin al corrent d’aquestes operacions.

Tot i això, aquestes conclusions no es fonamenten en cap dada nova, ja que l’informe es limita pràcticament a ser un compendi de tot el que s’ha publicat i dit en els mitjans de comunicació, especialment nord-americans. Certament, no es per culpa de Marty sinó de les òbvies dificultats per portar a terme una investigació d’aquesta naturalesa.

Però el que sorprèn més de tot plegat és que la investigació, parlamentària i mediàtica, sembli interessar-se més per acusar els Estats Units que en perseguir fins al final aquesta xacra inacceptable de la tortura. I es que pels europeus és més fàcil posar-se amb Washington que amb països musulmans com Siria, Jordània o Egipte. Si s'ha de cantar la canya s'ha de cantar a tothom i segons les seves responsabilitats. Com diu Monnerat avui :
Cette révélation marquante, qui balaie nombre d'accusations visant directement les Etats-Unis, devrait logiquement amener une nouvelle orientation aux préoccupations exprimées : dès lors que la collaboration avec un tortionnaire est certainement moins grave que la torture elle-même, le Conseil de l'Europe devrait maintenant activement identifier les "sous-traitants" pratiquant ce crime et exercer des pressions visant à son abolition. Faute de quoi la véritable cible de cette démarche ne serait pas la torture, mais bien les Etats-Unis.