Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 29 de març del 2006

La victòria pòstuma de Sharon

La victòria del Kadima, per més ajustada que sigui i per més dificultats que pugui trobar en la formació i manteniment d’un govern de coalició, és una victòria amb majúscula.

Un partit que no existia fa cinc mesos ha estat capaç de derrotar els dos partits històrics d’Israel, el Likud i el Laborista. I ha estat capaç de fer-ho perquè el seu creador, Ariel Sharon, ha ofert als israelians una sortida decidida i valenta al punt mort en que es trobava el procés de pau.

Sharon, que a l’any 1973 va crear el Likud, no va dubtar alhora d’abandonar el seu partit i crear-ne un altra quan va arribar a la convicció que el Likud era incapaç d’entendre i adaptar-se a la nova realitat. Sharon sabia perfectament que el procés de pau començat a Oslo havia fracassat i que el seu fracàs era el resultat de la incapacitat i de la falta de voluntat dels palestins per cumplir-lo i respectar-lo. Sharon sabia també que no podia continuar indefinidament amb l’ocupació de Gaza i Cisjordània, perquè el principal perill actual ja no són els palestins sinó el terrorisme islamista internacional i, sobre tot, l’amenaça nuclear iraniana. Per tot plegat, Sharon havia arribat a la conclusió que calia renunciar al somni nacionalista del “Gran Israel” i dotar l’Estat realment existent d’unes fronteres definitives i estables. I l’única manera de fer-ho era tirar pel dret i divorciar-se dels palestins amb o sense el seu consentiment.

L’altra element significatiu d’aquestes eleccions ha estat la derrota del Likud que ha passat de ser el partit del govern a esdevenir la quarta força política del país.

D’aquesta manera, Sharon ha aconseguit obtenir una gran victòria pòstuma.