A França, com diu "Le Monde", el debat europeu ha desaparegut. El país, i sobre tot la seva classe política, està concentrada en les seves picabaralles internes, és a dir, en les ganivetades que Villepin intenta clavar a Sarkozy i les que es claven els socialistes entre ells.
A Espanya, no tenim temps per dedicar-nos a pensar quina Europa voldriem perquè encara no sabem ni quina Espanya volem, mentre a Catalunya, el melic de l'univers està centrat en si és compatible el tripartit amb l'Estatut o l'Estatut amb el tripartit. Ja ho va dir ahir Joan Ridao:
"no pot dir que el govern com a tal està a favor de l'Estatut, perquè hi ha dues forces del govern que en són favorables i una altra que no i, per tant, vostè ha d'anar interioritzant aquesta circumstància, que és la mateixa que es va produir, per cert, quan va tenir lloc el referèndum de la Constitució europea, quan un partit deia que sí i els altres dos que no".Podriem posar molts més exemples com els anteriors aquest 9 de maig, però no tinc ganes de plorar.
ADDENDA.- L'única "alegria" del dia ha estat la ratificació, avui, per Estònia de la Constitució europea. Amb aquesta ratificació, ja són 15 els països que ho han fet. En concret, dels quinze països que l'han ratificada, catorze ho han fet per via parlamentària -Lituània, Hongria, Eslovènia, Itàlia,Grècia, Eslovàquia, Austria, Alemanya, Letònia, Xipre, Malta i Bèlgica- i només dos per via del referèndum: Luxemburg i Espanya (que només era consultiu). Han rebutjat la Constitució, via referèndum, França i Holanda. Deu països -Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Portugal, Irlanda, Regne Unit, Polònia i la República Txeca- han posposat, la majoria sine dia, la seva ratificació.
ADDENDA 2.- Coincidint amb el dia d'Europa, la Comissió Europea ha publicat les previsions macroeconòmiques de la UE pel 2007. Pel que fa a l'atur a la zona euro, França, Alemany i Grècia, continuaran al capdavant amb una població desocupada superior al 9%. Només Irlanda i Holanda, matindran l'atur al voltant del 4%.
Pel que fa al dèficit públic, Portugal, Itàlia, Grècia i França amb un 4,9%, 4,5%, 3,6% i 3,1%, respectivament, se situaran més enllà del tope del pacte d'estabilitat i, per tant, susceptibles de ser sancionats.
Pel que fa a les previsions de creixement, els que més en tindran seran Irlanda, Luxemburg, Grècia i Holanda amb un 5,1%, 4,5%, 3,4% i 2,6%, respectivament. Els que menys creixeran, amb un dos per cent o inferior, seran Alemanya, Portugal, Itàlia i França amb un 1%, 1,1%, 1,2% i un 2%, respectivament.