Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 28 de juliol del 2006

Culpable, mentre no es demostri el contrari

La internacional mediàtica, tan comprensiva sempre amb els drets dels terroristes, nega sistemàticament la pressumpció d'innocència als Estats Units i Israel. Washington i Jerusalem són sempre culpables, mentre no es demostri el contrari. I quan es demostra, ho ignoren o minimitzen. Ha passat moltes vegades -Jenin, la platja de Gaza, la mort del nen Mohamed Al Doura...- i ara torna a passar amb l'incident que ha provocat la mort de quatre cascos blaus de l'ONU al sud del Líban.

Caldrà que Israel depuri responsabilitats si n'hi han, però tot fa pensar, al contrari del que manifesta la internacional mediàtica i la correcció política, que ha estat un accident. I que, en tot cas, el realment sorprenent és que no n'hi hagin més, atès que Hezbollah sol situar-se a l'entorn de les instal·lacions dels cascos blaus com a mesura de protecció i, fins i tot, ubicar les seves casernes paret per paret amb les de l'ONU. Aquest és el cas que mostra la fotografia, que data de l'any 2002.

Tot fa pensar que aquesta era la situació de la base de la Finul a d'Al-Khiam. La correspondència per correu electrònic d'uns dels observadors morts, el canadenc Paeta Hess-von Kruedener, així sembla confirmar-ho. Segons el general canadenc a la reserva Lewis Mackenzie, entrevistat per l'emissora de ràdio CBC, Hess-von Kruedener li va explicar per e-mail pocs dies abans de la seva mort que Hezbollah feia servir el destacament de l'ONU com a cobertura:
We received emails from him a few days ago, and he was describing the fact that he was taking fire within, in one case, three meters of his position for tactical necessity, not being targeted. Now that’s veiled speech in the military. What he was telling us was Hezbollah soldiers were all over his position and the IDF were targeting them. And that’s a favorite trick by people who don’t have representation in the UN. They use the UN as shields knowing that they can’t be punished for it.
El problema és que aquesta situació, coneguda per tothom, especialment per l'ONU, fa 20 anys que dura i ningú no ha fet res per resoldre-la. Per no fer res, l'ONU ni tant sols va ordenar la retirada dels observadors a l'inici del conflicte, ara fa 17 dies, contrariament al seu costum de fugir sempre cames ajudeu-me a la que sona el primer tret (Srebrenica, Congo...).
La ONU ya tuvo su oportunidad en el Líbano con UNIFIL, la misión de interposición que se desplegó durante décadas desde finales de los 70, y que sólo sirvió para mantener el conflicto y castigar a Israel. Desde luego no para imponer una paz inexistente. Al contrario, la ONU se convirtió en el mejor obstáculo para la paz en la zona. Por diversas razones.

Por ejemplo, porque el cuartel general de UNIFIL se instaló al lado de los centros de mandos de Hizboláh, dando indirectamente cobertura a los terroristas. Ninguna acción de represalia israelí podía arriesgarse a dañar un Casco Azul (de hecho, esta superposición de miembros de las Naciones Unidas y de Hizboláh podría explicar la muerte de los cuatro observadores de la ONU). Es más, tanto se fundieron los activos de la ONU con los terroristas de Hizboláh que éstos, en un momento, llegaron a vestirse con uniformes de los Cascos Azules, tomar dos de sus vehículos y servirse de este engaño para secuestrar a varios soldados de Israel. Corría el año 2001. La ONU, al tanto por sus investigaciones internas, nunca denunció nada o hizo algo al respecto. Las evidencias, de hecho, fueron entregadas a los lugartenientes de Hizboláh.
Si la investigació revela alguna responsabilitat de l'exèrcit israelià, l'afer tornarà a omplir les primeres planes i els primers minuts de tots els mitjans de comunicació del món, que executaran amb fruició la sentència. En cas contrari, s'ignorarà o sortirà en petit en un racó de la plana o de l'emissió. El resultat? En la memòria mediàtica dels ciutadans quedarà per sempre més que Israel va assassinar deliberadament 4 observadors de l'ONU al Líban.

D'això és del que es tracta. O no?