Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 12 de juliol de 2006

Recuperar la memòria històrica

Martin MejstríkVáclav Havel, l'exdissident i expresident de la República Txeca, ha acceptat l'oferiment de ser membre del Consell internacional per a la creació d'un monument a la memòria dels 100 milions de víctimes del comunisme. Un Consell en el que hi ha, entre altres personalitats, els expresidents de Polònia i Hongria, Lech Walesa i Árpád Göncz, respectivament.

La idea del monument -que es col·locarà a Washington i que serà un rèplica de tres metres d'alçada de l'Estàtua de la Democràcia que els estudiants xinesos van erigir a la Plaça de Tiananmen- l'ha promoguda el senador i exlíder estudiantil, Martin Mejstrík, que és també un dels coautors de la proposta de llei sobre la prohibició de la propagació del comunisme.
La ideología comunista representa un peligro para la sociedad checa actual, por lo tanto hace falta esforzarse por una enmienda a la ley penal que iguale la propagación del comunismo con la propagación del fascismo. A esta conclusión llegaron expertos y políticos que ayer martes debatieron en el Senado checo sobre las amenazas del comunismo.

(...)

El mayor peligro del comunismo consiste en el olvido. La sociedad pierde la memoria y no recuerda suficientemente la monstruosidad de esta ideología, resaltan los que participaron ayer en el debate público en el Senado, figurando entre ellos representantes de la Confederación de Presos Políticos, juristas y politólogos. El senador y ex líder estudiantil, Martin Mejstrík, es uno de los que promueven la enmienda a la ley penal que permita sancionar la propagación del comunismo de igual manera que la propagación del fascismo. Dicho reglamento debió haberse adoptado inmediatamente tras noviembre de 1989, opina Mejstrík.

"La élite política de entonces no encontró fuerza, coraje o ganas de hacerlo. Opinamos que 15 años después del cambio no es tarde. El comunismo es en su misma esencia una ideología peligrosa, y especialmente en Europa Central deberíamos empezar a tratarlo con más vehemencia que por ejemplo los países de Occidente".

Espero que el nostre abrandat recuperador de la memòria històrica, Joan Saura, s'apunti també a la iniciativa de Mejstrik, la promogui per allà on vagi i ofereixi una subvenció de la Generalitat per a la construcció del monument. Memòria, sí. Però tota. Sense amnèsies selectives.