Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 4 de desembre del 2006

Ressaca postelectoral o punt d'inflexió?

Les dues dades més significatives del baròmetre de Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, fet públic avui, són que Ciutadans superaria per 3 dècimes al PP i que la insatisfacció amb la politica preocupa més que la inseguretat ciutadana.
Barcelona, 4 des. (EFE).- CiU avantatja el PSC en 5,5 punts en intenció de vot dels ciutadans de Catalunya i, creix tant el nivell d'insatisfacció amb la política i els polítics com la preocupació per l'accés a l'habitatge, segons indica el baròmetre de tardor del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

El director del CEO, Gabriel Colomé, ha presentat avui els resultats d'aquest baròmetre, obtingut a partir de 2.100 enquestes telefòniques fetes entre els dies 6 a 20 de novembre -és a dir, després de les eleccions catalanes de l'1 de novembre- i amb un marge d'error de més o menys d'un 2,82 per cent.

Els resultats d'aquest sondeig indiquen que si ara mateix se celebressin unes altres eleccions catalanes CiU obtindria un 22,6 per cent dels vots, cinc punts més que en els comicis del passat 1 de novembre i 1,2 més que en l'anterior baròmetre del mes d'octubre, mentre que PSC puja 2,1 respecte a l '1 de juny però baixa 2,5 en relació amb el baròmetre d'octubre.

Colomé ha explicat que els resultats de CiU poden estar una mica "sobredimensionats" per la suposada indignació i decepció del seu electorat en no haver aconseguit accedir al govern.

ERC es manté estable en un 11 per cent (3,2 punts més que respecte a les eleccions però quatre dècimes per sota del baròmetre d'octubre), ICV continua pujant (9,6% en intenció de vot davant del 5,3 dels comicis i 7,6 del baròmetre d'octubre), mentre que PPC baixa respecte a les eleccions (4,1 davant del 5,3).

Aquest descens del PPC contrasta amb l'increment de Ciutadans-Partido de la Ciudanía (que passa de l'1,7 al 4,4), fet que li permet superar en unes dècimes els populars, si bé Colomé ha advertit que això pot ser un fenomen conjuntural a causa de l'"eufòria" del seu electorat per haver entrat al Parlament.

En el baròmetre, es reflecteix que els ciutadans de Catalunya situen com primer problema l'accés a l'habitatge (21,1), seguit de la immigració (17,8) i de la insatisfacció amb la política i els polítics (8,1), mentre que l'atur (7,9) i la inseguretat ciutadana (7,2 apareixen en quart i cinquè lloc.

Segons Colomé, els ciutadans són optimistes pel que fa a la situació econòmica i la situació política general però, en canvi, manifesten tenir una gran desconfiança social (56,9), suspenen els polítics (4,76) i afirmen que aquests només busquen el benefici propi (69,2) i que no tenen en compte l'opinió de la gent (77,2).

Un altre dada destacada és la ubicació dels partits en l'eix esquerra-dreta, on el PPC apareix gairebé a l'extrema dreta (8,03 en una escala de 10), seguit de Ciutadans (6,57), CiU (6,01), PSC (4,38), ICV-EUiA (3,56) i ERC (3,17), fet que comporta que sigui aquesta última formació la que és vista com situada més cap a l'esquerra.

Un 51,6% dels ciutadans considera "insuficient" el nivell d'autonomia que disposa Catalunya, davant un 37,4 que ho veu com suficient, un 44,3% es consideren "tant espanyols com catalans", un 27,2% "més catalans que espanyols", un 14,5% "només catalans", un 6,1% "només espanyols" i un 4,7% "més espanyols que catalans".

Pel que fa a la valoració de líders, Artur Mas obté un 5,44, seguit de Duran (5,40), Maragall (5,36), Joan Herrera (5,26), Joan Saura (5,16, Joan Puigcercós (5,08), José Montilla (5,04), Josep-Lluís Carod-Rovira (4,25), Dolors Nadal (4,21), Josep Piqué (3,55) i Albert Rivera (3,34).

Sobre la intenció de vot a les eleccions generals, el PSC obté un 29,2, CiU 15,7, ERC 9,2, PPC 7,3, ICV-EUiA 5,7 i Ciutadans 1,6.