Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 22 de març de 2007

La falta d'aigua no serà per falta de pluja

Avui se celebra el Dia Mundial de l'Aigua. Una efemèride que tornaran a aprofitar els missatgers de la catàstrofe per recordar-nos l'apocalipsi que ens espera a causa del canvi climàtic si no apliquem les seves receptes per a la salvació universal.

La veritat, però, és que la situació actual no és gaire diferent a la de fa 50 anys, segons explica Antón Uriarte. La variabilitat pluviomètrica a Espanya no permet predir cap tendència, ni tan sols es pot afirmar que cada vegada plogui menys. Es pot comprovar en la gràfica de sota en la que l'Institut Nacional de Meteorologia recull les precipitacions anuals a Espanya des de 1947 fins al 2005.


El mateix passa a nivell internacional. Uriarte publica aquesta gràfica que recull la precipitació mitjana mensual global sobre els continents desde 1952 fins al 2002, que no mostra variacions significatives.