Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 12 de maig del 2009

Només el de sempre són responsables

Teletip de l'agència EFE:
La ONU ha denunciado hoy que los combates de este fin de semana en el último reducto de la guerrilla tamil en el norte de Sri Lanka han causado un "baño de sangre" con la muerte de 380 civiles, al menos 100 de ellos niños. "Damos por buenos los datos de doctores del Gobierno presentes en la zona, que denunciaron la muerte de 380 personas. Más de 100 niños están entre los fallecidos", ha dicho por teléfono el portavoz de la ONU en Sri Lanka, Gordon Weiss. Weiss aseveró que la ONU "no atribuirá" la responsabilidad por la matanza, de la que Gobierno y guerrilla se acusan mutuamente.
Ja veuen. L’ONU no atribuirà responsabilitats pel “bany de sang”. Fa una setmana, però, si que n’atribuïa a Israel per diversos atacs durant l’ofensiva contra Hamàs a Gaza. Una atribució de responsabiltiats que ha estat la norma de l'ONU, sempre que és poguéssin atribuir preferentment a un país capitalista, democràtic, blanc o de tradició jueu-cristiana. Pel contrari, quan es tracta de conflictes entre països del tercer món, dictadures africanes o asiàtiques, genocidis de tutsis contra hutus, o guerres com la que enfronten cingalesos amb tàmils a Sri Lanka, es tendeix a ignorar-ho. Per què? Doncs, perquè es tracta de conflictes que no s’expliquen suficientment amb les teories polítiques i sociològiques dominants. Unes teories que es fonamenten el mite del bon salvatge, que predica que tots seriem bons si la societat no ens corrompés. La teoria només es confirma quan Occident, com a conjunt de societats dominants i, per tant, més corruptes i explotadores, participa en el conflicte. Però quan no hi intervé, i no hi ha manera de trobar-hi una vinculació (el petroli, per exemple), aleshores la teoria falla. I la manera de no quedar en evidència, és minimitzar-ho o, pura i simplement, ignorar-ho.