Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 2 d’octubre del 2009

El segon "pal de Hockey" també és mentida

Durant molt temps ens van estar matxacant amb una gràfica coneguda com “el pal de hockey” que, segons els seus autors, demostrava que la temperatura de la terra, que s’havia mantingut estable entre l’any 1000 i el 1900, es disparava durant el segle XX. La gràfica era realment aterridora i va servir per espantar una ciutadania que se la va creure amb tota la bona fe. La mentida va durar fins que l’estadístic Steve McIntyre i el professor Ross McKitrick van demostrar que els càculs estaven mal fets i que, en conseqüència, mai no havia existit el “pal de hockey”.  

 El passat mes de setembre la revista Science publicava un nou article que ressucitava el famós “pal de hockey”, però aquesta vegada per a l’Àrtic. Però a diferència del pal anterior, en que Steve McIntyre i Ross McKitrick van tenir molta feina per poder accedir a les dades en que es basava la gràfica, ara ho han tingut més fàcil, ja que les dades que utilitzen els investigadors procedeixen d'un article anterior, publicat en una revista amb una política molt estricta que obliga als científics a arxivar públicament les seves dades com a requisit per a la publicació.

Doncs, bé. Després de repassar les noves dades, Steve McIntyre comprova que també han estat falsejades. En concret, els autors del segon “pla de hockey” havien seleccionat dels testimonis de temperatura disponibles i arxivats només els que proporcionaven una pujada abrupta de temperatures al segle XX i havien rebutjat tots els altres. Quan McIntyre inclou totes les dades disponibles, el nou Pal d'Hoquei també desapareix.

Per a una informació més completa, aquí.