Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 12 de març del 2010

El cap de turc

Què faria el tripartit sense Red Eléctrica Espanyola i Endesa? A qui encolomaria el mort de qualsevol catàstrofe, natural i/o política? Mai un govern de progres en un país tan progre havia tingut un cap de turc tant propici. Què hi ha una tempesta i el pes de la neu i la força de vent tomben algunes torres elèctriques? Doncs, la culpa és de "les elèctriques". Què un accident provocat per la caiguda d'un cable deixa milers de ciutadans de Barcelona a les fosques i posa al descobert, entre altres mancances, que la majoria d'hospitals púiblics no tenien generadors preparats? Doncs, la culpa és de "les elèctriques". De les elèctriques que el PP va privatitzar, tal i com Montilla va retreure a Daniel Sirera en la sessió de control al Parlament.

La privatització i liberalització del sector elèctric no va ser un invent del PP sinó una exigència de la UE. Les bases legals del funcionament del mercat elèctric espanyol provenen de tres Directives europees (Directiva 96/92/CE de 19 de desembre del 1996, Directiva 2003/54/CE de 26 de juny del 2003 i Directiva 2005/89/CE de 18 de gener del 2006) que després es van traslladar a la legislació espanyola, especialment a la Llei 54/1997, i posteriorment per lleis i reals decrets-llei (Llei 53/2002, Llei 24/2005 i Llei 17/2007) que van anar incorporant les subsegüents directives europees.

Tota aquesta i altra legislació regula, en el cas espanyol, des de les tarifes, ara convertides en una de sola anomenada Tarifa de l'Últim Recurs, fins a una detallada normativa d'actuació de les empreses en el cas d'avaries, sinistres o catàstrofes. Tant és així, que hi ha seriosos dubtes sobre la realitat de la liberalització del sector, i no només pel fort control de l'administració pública sinó també per la limitada concurrència.

Tot i això, tant ERC com ICV parlen ja de renacionalitzar el sector elèctric. És a dir, de fer avortar el mercat lliure de l'energia enlloc d'alliberar-lo de les traves polítiques i nacionals que l'estan llastrant. Ja ho saben, és la vella recepta de més estat i menys mercat. Com en el temps d'en Franco.