Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 12 de maig del 2010

Die Welt entona el rèquiem pel BCE·


"Aquí descansa en pau la independència del Banc Central Europeu"
"1 de juny de 1998 - 10 de maig de 2010 ".

Amb la publicació de la fotografia d'aquesta làpida, el diari alemany Die Welt entona el rèquiem pel Banc Central Europeu.

Fernando Díaz Villanueva:
Dotze anys ha durat el BCE, el banc hereu de la tradició bancària del Bundesbank, de la seva impecable ortodòxia, de la seva aversió a expandir la massa monetària i, sobretot, del seu indestructible respecte pels principis fundacionals de la banca central.

Tot això es va enfonsar fa tres dies, quan el governador del banc, el francès Jean-Claude Trichet, va ordenar la compra de bons dels països molt endeutats com Grècia, Espanya, Portugal, Irlanda o Itàlia. Que el banc central compri deute públic no seria notícia ni motiu d'escàndol als Estats Units perquè la FED ho fa amb regularitat, però sí aquí. El BCE té prohibit en els seus estatuts efectuar aquest tipus d'operació. La raó és senzilla d'entendre, amb tants països que no comparteixen política econòmica però sí moneda la temptació d'endeutar-és molt alta, i més alta encara la de recórrer a l'emissor com a comprador d'última instància d'aquest deute.