Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 7 de maig del 2010

El relator de l'ONU per Gaza Richard Goldstone va ser jutge del règim d'apartheid

Una investigació del diari israelià Yediot Ajaronot ha tret a la llum la cara amagada de Richard Goldstone. Resulta que l'home que va ser autor de l'Informe Goldstone, que critica les accions de l'Exèrcit Israelià durant l'última ofensiva militar a Gaza, va prendre part activa en les polítiques racistes del règim d'apartheid a Sud-àfrica.

Durant el seu mandat com a jutge del Tribuna d'Apel·lacions durant els anys 80 i 90, Goldstone va condemnar a la pena de mort almenys 28 acusats negres. La majoria d'ells van ser declarats culpables d'assassinat i van intentar apel.lar el veredicte. En aquells dies, va escriure en una sentència que la pena de mort reflecteix la demanda de la societat, que s'ha de pagar un preu pels crims que veu justament com aterridors.

En una altra sentència, en la que va confirmar l'execució d'un jove negre condemnat per la mort d'un blanc, propietari d'un restaurant, després que li van disparar, Goldstone va escriure que la pena de mort és l'únic càstig que pot es aplicar a aquests actes.

Fins i tot, quan es tractava de delictes molt menys greus, Goldstone va aprovar la flagelació de quatre ciutadans negres declarats culpables de violència, mentre que va absoldre a quatre policies que havien irromput a la casa d'una dona blanca sota sospites que estava mantenint relacions sexuals amb un home negre, una cosa que es considerava un delicte greu a Sud-àfrica.

En un altre judici, Goldstone va condemnar a dos joves negres simplement per la possessió d'una cinta de vídeo amb un discurs pronunciat per un dels alts funcionaris del partit de Nelson Mandela.