Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 23 de juny de 2010

Així es votarà l'Estatut

Si la ponència de Casas no obté dilluns un suport majoritari, la presidenta procedirà a fer una votació que es farà per blocs d'articles o article per article, emparant-se en l'article 254 de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

El problema, però, és com s'executarà aquest complex sistema de votació.

En principi, la idea és que si la ponència no obté els vots suficients es procedeixi a fer la votació per blocs. Si així tampoc s'assoleix un acord, la votació es faria article per article. 

Els blocs poden ser declarats constitucionals, inconstitucionals o interpretables. En aquest últim cas, el Tribunal ha d'indicar com ha de ser entès i aplicat. Ara bé,  es pot donar el cas que els 10 magistrats no aconsegueixin aprovar algun dels blocs. És a dir, que es doni un escenari on 4 magistrats es decantin per una opció, 3 per una altra i els altres 3 per una tercera. En aquest cas, el vot de la presidenta valdrà el doble, segons l'article 90.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional.

Això no obstant, podria passar que ni amb el vot de qualitat de la presidenta es pugui tirar endavant algun dels blocs, ja que les posicions podrien quedar 4-4-3. En aquest supòsit, la llei preveu una segona votació en la que només hi poden participar els dos parers que hagin obtingut el major nombre de vots en l'anterior votació. Un cop aprovat, la ponent haurà de redactar l'argumentació jurídica i els magistrats discrepants els seus vots particulars.

Una altra possibilitat és que els magistrats decideixin que els blocs d'articles que en una primera votació no siguin aprovats per majoria es votin, posteriorment, article per article. El procediment seria el mateix que en el procés per blocs, però aquesta vegada aplicat article per article.

(Extret de diversos articles)