Barcelona, 21 jul. (EFE).- El sector més catalanista del PSC, amb els consellers Antoni Castells i Montserrat Tura al capdavant, s'ha desmarcat de la direcció del partit que lidera José Montilla en la seva estratègia en el debat de l'estat de la nació, mentre ERC ha liquidat el mandat en titllar el Govern tripartit d'"interí".
El vertiginós ritme de la política catalana segueix el seu curs amb la vista posada a les eleccions catalanes -la data del 24 d'octubre sembla cada vegada més sòlida-, sobretot després del fiasco de la unitat catalana al Congrés per aprovar una resolució que recollís allò expressat pel Parlament divendres passat, dia 16.
En deu dies s'ha passat d'una massiva manifestació liderada per Montilla, que aglutinava una amalgama de diferents sensibilitats contràries a la sentència de l'Estatut, i d'una resolució majoritària al Parlament en base al preàmbul de l'Estatut que, ahir, fos impossible que prosperés cap iniciativa sobre l'Estatut al Congrés dels Diputats.
Com a conseqüència de la manifestació del 10-J, el president català, José Montilla, ha acudit avui a la Moncloa per demanar a Jose Luis Rodríguez Zapatero un "gest polític" per imprimir un fort impuls polític al desenvolupament de l'Estatut que ajudi a superar la desafecció causada per la sentència del Constitucional.
"Crec que podem i hem de tenir un projecte compartit. Però perquè això sigui possible, les institucions de l'Estat també han de canviar d'actitud i mostrar el seu compromís permanent de desenvolupar el potencial d'autogovern acordat i de garantir que el projecte espanyol compartit es basa precisament en el respecte per les diverses realitats nacionals i regionals que l'integren", ha dit Montilla després de dues hores reunit amb Zapatero.
En aquest context, la consellera de Justícia i dirigent de l'ala més catalanista del PSC, Montserrat Tura, ha admès que li hauria agradat que els 25 diputats del PSC al Congrés haguessin votat la declaració amb el preàmbul de l'Estatut acordada al Parlament, lamentant, això sí, que al final no prosperés cap resolució per l'"obcecació tacticista" de CiU i ERC.
Més directe ha estat el conseller d'Economia, Antoni Castells, que creu que el PSC hauria d'haver presentat una resolució pròpia a Madrid i haver invitat la resta de forces catalanes a fer-la seva, una vegada constatat que PSC i PSOE no tenen la mateixa posició.
El diputat del PSC Joan Ferran ha replicat que és la direcció del PSC qui decideix sobre les votacions a Madrid i que no trencarà "la unitat de la socialdemocràcia" ni a Madrid ni a Europa, "on votem amb els socialistes, ja siguin de Malta o de Xipre".
A més, la fundació Nou Cicle, integrada en l'ala catalanista del PSC, ha demanat el retorn actiu de l'expresident Pasqual Maragall, i que el PSC acudeixi a les generals amb el compromís "immediat i pactat" de tenir grup propi al Congrés.
De la seva banda, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha opinat que el Govern està en interinitat a l'espera d'eleccions, i ha retret a Montilla que hagi renunciat a "polítiques d'esquerra i a majories d'esquerra per salvar Espanya i Zapatero".
El líder d'ERC s'ha continuat desmarcat del PSC i ha dit que el president català ha anat avui a La Moncloa a buscar "la liquidació de l'Estatut", i fins i tot ha admès haver traslladat a Montilla la seva preferència perquè les eleccions se celebrin en "octubre".
Puigcercós ha considerat un "error històric" que el PSC no avalés ahir al Congrés la resolució proposta per Montilla al Parlament, però a la vegada, malgrat aquestes crítiques, ha comentat que farien "el ridícul" si trenquessin ara el tripartit.
A l'uníson, CiU i ERC han acusat en el Parlament el PSC d'anteposar la seva relació amb el PSOE a la defensa dels interessos de Catalunya, després que ahir no fos possible que els socialistes donessin suport en el debat de l'estat de la nació a una resolució amb la proposta del Parlament que va liderar el mateix president català.
De la seva banda, el líder de CiU, Artur Mas, ha assegurat que la reunió que han mantingut Zapatero i Montilla ha estat una escenificació i "un brindis al sol" de cara a les catalanes.
La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha valorat l'entrevista entre Zapatero i Montilla com "una escena de sofà poc creïble". "Parlen però no s'entenen i protagonitzen una escena de matrimoni que no se la creu ningú", ha dit.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.