Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 1 d’octubre del 2010

Per què Bin Laden és també ecologista

En un nou missatge difós avui -el quart en el que va d'any- el líder d'Al Qaeda, Ossama bin Laden, demana més recursos per lluitar contra les catàstrofes naturals derivades del canvi climàtic. Segons el terrorista islamista, l'escalfament global "ha provocat més víctimes que les guerres".

Minimitzar els crims propis inventant o exagerant els de l'enemic és una estratègia tan vella com la història de la humanitat. Els comunistes, per exemple, s'han esforçat sempre -i encara s'hi esforcen- en maximitzar els crims genocides del nazisme i presentar-los com un fet únic i incomparable, per minimitzar els seus crims -que van ser superiors quantitativament i igual de cruels- i deixar-los així a l'obaga de la història.

Trobar un enemic a qui  responsabilitzar de tots els mals és també una cosa molt antiga. Però des del segle XVIII, el corrent jacobí de la Il·lustració ha volgut objectivar l'enemic a través d'una inapel·lable demostració científica. El prototip va ser Marx, que al pretendre haver descobert les lleis objectives de l'evolució històrica podia certificar "científicament" la fi del capitalisme. Un sistema que havia engendrat la classe obrera o proletària que l'havia de liquidar.

Com que cap d'aquestes prediccions "científiques" sobre la història i la societat s'han complert i com que tots els experiments socials que s'han fet han estat pitjor que la suposada malaltia, el romanticisme jacobí semblava haver quedat en via morta. Estava hivernat. Fins que l'escalfament global l'ha despertat.

Tots els romàntics, ja siguin ecologistes, comunistes, islamistes o antisistemes varis, han trobat en el canvi climàtic una altra suposada llei científica que avala la necessitat d'acabar amb el sistema liberal capitalista. Les emissions industrials de CO2 mataran el planeta per torrefacció, la qual cosa és un crim contra la humanitat i contra la voluntat de Déu, que, com tothom sap, és l'únic que pot decidir sobre el destí de la vida.

Per això, Bin Laden és també ecologista.