Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 3 de novembre del 2010

No, no poden

Els demòcrates han tingut una derrota sense precedents. Una derrota històrica. Han perdut més de 60 escons a la Cambra de Representats i encara no s'ha acabat el recompte. Una pèrdua així no havia passat mai des de la Segona Guerra Mundial. Per acostar-s'hi, cal remuntar-se a l'any 1946, durant la presidència de Harry Truman, en que els demòcrates van perdre 55 escons. L'altra gran reculada va ser durant la presidència de Bill Clinton quan, a les eleccions de mig mandat del 1994, els demòcrates van recular 53 escons.

En el Senat, els demòcrates han aconseguit frenar el desastre. Segons els últims resultats, mantenen la majoria amb 51 escons, dos dels quals són d'independents que habitualment voten demòcrata. Els republicans han passat de 41 a 46 senadors. Dels 37 escons que estaven en joc (una tercera part dels 100 escons del Senat), n'han guanyat 23, contra 11 els demòcrates (n'hi ha tres que encara ballen). És a dir, si l'elecció hagués estat al cent per cent del Senat, com és el cas de la Cambra de Representants, els republicans haurien assolit una majoria astronòmica. Els demòcrates han aconseguit guanyar algunes eleccions disputades a Nevada i Virgínia Occidental però han perdut Pennsilvània, Illinois i Wisconsin.

Els republicans també s'han imposat de carrer en les eleccions a governadors. A banda dels que ja estaven assegurats han obtingut Pennsilvània, Ohio, Wisconsin, Indiana, Nou Mèxic i Carolina del Sud. A Florida, Minnesota i Oregon estan frec a frec. Els demòcrates han aconseguit Califòrnia i han mantingut Colorado i Massachusetts.

Queda clar. No, no poden.

ADDENDA.- Arcadi Espada:
Este agudísimo párrafo de Brooks. Para que aprendan los niños. "Nota para los periodistas jóvenes: las victorias de los demócratas siempre se atribuyen a la esperanza, las de los republicanos, a la rabia."