Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 15 de desembre del 2010

Kosovo, Estat mafiós

El primer ministre del Kosovo, Hashim Thçi, ha estat acusat pel parlamentari suís del Consell d'Europa, Dick Marty, de ser el "padrí" de la màfia albano-kosovar. Marty és va fer famós al publicar el 2006 i el 2007 dos informes sobre les presons i els vols secrets de la CIA.

Ara, en un nou informe, Marty acusa l'home fort del Kosovo de tot un regitzell de delictes mafiosos: tràfic d'òrgans humans, narcotràfic, tràfic d'armes i d'èssers humans, prostitució, així com de tortures, assassinats i desparicions en centres secrets de detenció. La majoria de les acusacions corresponen a l'època de la guerra, però moltes altres han continuat fins avui.

Thaçi, que va ser reelegit el passat diumenge primer ministre de Kosovo, va ser l'home dels Estats Units i altres potències occidentals al Kosovo durant la guerra contra Milosevic. Els crims contra la humanitat comesos pels nacionalistes serbis van fer creure que totes les seves víctimes eren innocents. El pragmatisme polític va fer que la comunitat internacional s'hagués de refiar de Thaçi i l'UÇK. Primer, durant la guerra, com a força militar terrestre -cap país volia enviar-hi tropes- mentre l'OTAN bombardejava Belgrad per l'aire. Després de la guerra, per aguantar institucionalment el Kosovo, ja que l'UÇK era l'única força que controlava més o menys les diverses faccions albano-kosovars. Gràcies a ocupar aquesta posició, Thaçi es va forjar la fama de "intocable". I s'ho va creure.

Amb la seguretat que dòna creures impune, Thaçi no només no va acabar el crim organitzat a l'arribar al poder sinó que va utiltizar aquest poder per controlar-lo millor. Amb la independència, la màfia assolia el poder total de l'Estat.