1. El Congrés dels EUA bloqueja la tercera ronda de relaxació quantitativa de Bernanke
En el segon semestre del 2011, la Reserva Federal s'enfronta a una situació delicada per haver estat el principal agent que ha permès el desastre del sector de l'habitatge, i com a conseqüència, el rescat del sector bancari i la catàstrofe del deute públic. Mentrestant, els bancs massa grans per caure tornen a tenir problemes. El Congrés bloqueja l'autoritat de la Reserva Federal per expandir la seva balanç i acaba qüestionant la seva doble mandat de creació d'ocupació i control de la inflació.
2. Apple compra Facebook
En diverses entrevistes, Steve Jobs d'Apple ha explicat que Apple ha mantingut converses amb Facebook per plantejar oportunitats de associació, però en última instància, les converses no han quedat en res. Segons la direcció, Facebook va presentar unes "condicions massa costoses que no podíem acceptar ". Tot això podria provocar que Jobs comprés directament Facebook.
3. L'Índex de l'USD arriba al nivell de 100
La trajectòria del creixement econòmic en la majoria de les regions del món sembla saludable durant un temps el 2011, però comencen els problemes a la Xina. El lent creixement del sector industrial de la Xina provoca la caiguda en barrina de la gana pel risc en el món, i amb els problemes de l'economia japonesa i la confusió en l'Eurozona, el dòlar nord-americà comença a resultar més atractiu. El tancament d'aquestes posicions empeny a la pàgina de USD un 25% a l'alça fins a superar el nivell de 100 a finals del tercer trimestre de 2011.
4. El rendiment dels bons del tresor a 30 anys dels EUA cau fins al 3%
La política de devaluació del dòlar, amb el seu origen en les "guerres de divises "de 2010, força als mercats emergents a gastar més de els seus dòlars de sobres en bons del tresor. Els esforços de relaxació quantitativa de la Reserva Federal fracassen excepte per alleujar els afligits balanços dels bancs nord-americans. El BCE, la UE i l'FMI no aconsegueixen curar els mals dels països piigs de la perifèria europea, el que empeny en massa als inversors nerviosos al refugi de l'Oncle Sam.
La sensació que les coses van bé s'esvaeix el 2011 i el rendiment dels bons del tresor a 30 anys cau fins al 3%.
5. L'encreuament dòlar australià-lliura esterlina cau un 25%
El R.U. torna als seus valors tradicionals, treballen més dur, estalvien més, i de seguida arriba una expansió orprenentment forta el 2011. D'altra banda, Austràlia està patint amb l'afebliment de l'economia a mesura que la Xina trepitja el fre cada vegada més forta per evitar que la inflació es descontroli. Juntament amb el mercat immobiliari australià, sembla que tenim una bombolla a punt de esclatar, i el que s'acosta és una baixada del 25% en el AUDGBP.
6. El cru flueix a dojo abans d'experimentar una correcció d'un terç
El cru, que ara es mou en funció de les expectatives macroeconòmiques fonamentals dels inversors, es veu arrossegat en una pujada per sobre de 100 USD el barril a principis de 2011, enmig l'ambient d'eufòria després de veure's l'economia nord-americana lliure per fi de traves. El cru sucumbeix a una violenta correcció a la baixa de un terç a finals d'any.
7. El gas natural puja un 50 per cent
El gas natural entra el 2011 amb un excedent d'oferta després de que la recessió mundial hagi suposat que l'oferta hagi superat la demanda durant dos anys, el que s'ha traduït en unes pèrdues de dos dígits en dos anys. Però l'augment de la demanda industrial, el nivell històricament baix dels preus respecte del cru i el carbó, el aplanament de la corba del mercat a termini i les accions sobre les propostes d'exportar més reserves de gas natural dels EUA condueixen a que les inversions passives en gas resultin més rendibles. I una onada de fred provoca una ràpida caiguda de les reserves, de manera que es produeix la major pujada dels últims 25 anys, d'un 50% el 2011.
8. L'or es reforça fins al nivell de 1.800 USD amb la recrudescència de la guerra de divises
Tornen les "guerres de divises" amb força el 2011, motivades per la millora de l'economia dels EUA El dèficit comercial dels EUA es amplia i augmenta la pressió sobre la Xina, i mentre que els inversors fugen dels metalls, l'or es dispara fins al nivell de 1.800 USD la unça.
9. El S&P 500 marca un màxim històric
La Reserva Federal segueix bombant liquiditat al sistema en 2011. Els inversors s'adonen que l'única estratègia que val la pena seguir és comprar a les caigudes, però la tàctica funciona en realitat per la Reserva Federal, encara que sigui un castell de cartes, i els consumidors comencen a gastar a mesura que milloren les seves carteres de inversió. El sector empresarial nord-americà no s'empassa l'eufòria que una cotització saludable és un bon indicador de la salut i segueix
amb el procés de despalanquejament que porta a una autèntica recuperació. L'índex de referència dels EUA veu els màxims de 2007 pel retrovisor en el seu camí cap al nivell de 1.600.
10. L'índex RTS de Rússia arriba al nivell de 2.500
La propera bombolla econòmica mundial comença a inflar a principis d'any, tornant a portar el cru per sobre dels 100 USD el barril. L'inversor mitjà als EUA no fa amb els seus diners res que no sigui comprar a les caigudes en el mercat de valors dels EUA Els inversors del mercat de valors rus recullen beneficis en el seu índex amb un PER a 1 any de 8,6 i una ràtio preu / valor comptable de 1,26. El RTS pràcticament es multiplica per dos fins a arribar a 2.500 el 2011.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.
dilluns, 20 de desembre del 2010
Les 10 prediccions més sorprenents per al 2011
Saxo Bank: