Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 21 de febrer de 2011

Cameron endega la revolució del sector públic

Tots els serveis públics es privatitzaran, llevat de l'exèrcit i la justícia
El primer ministre britànic, David Cameron, vol que tots els serveis públics del país puguin ser gestionats en el futur per companyies privades, amb l'objectiu d'acabar amb "el monopoli de l'Estat". Els canvis, avançats pel líder conservador en un article al diari "The Daily Telegraph" i que es detallaran oficialment en les pròximes setmanes, permetrà a entitats privades gestionar escoles, hospitals o serveis municipals com el manteniment de parcs i carreteres o l'atenció als ancians. Cameron defensa la necessitat d'"un canvi complet" en el sector públic per millorar el servei que es presta als ciutadans, i obre la porta també a la participació de grups de voluntaris i organitzacions no governamentals.

La idea del primer ministre és transformar els serveis públics a el llarg termini sense haver de legislar cada vegada que es vulgui permetre a una empresa privada involucrar-se en el sector. A les empreses proveïdores se'ls oferirien contractes amb una retribució en funció dels resultats i amb la garantia d'un augment dels ingressos a mesura que augmenti la qualitat el servei. "Crearem un nou concepte, recolzat per nous drets per als usuaris dels serveis públics i per un nou sistema d'adjudicació independent, que els serveis públics haurien d'estar oberts a una sèrie de proveïdors que competeixin per oferir un servei millor".

Cameron exclou del pla a seguretat nacional i la judicatura -"on això no tindria sentit"-, però ha defensat que "la resta de sectors pugui estar obert a una diversitat real". Els canvis, ha assegurat, alliberaran al sector públic "de les regnes del control de l'Estat", reduiran la burocràcia, generaran estalvi i permetran acabar amb una era de serveis "antiquats, verticals i en el que un s'ha de conformar amb el que rep".

Cameron argumenta que la qualitat dels serveis en el Regne Unit ha baixat en els últims anys si es prenen com a referència "països similars", i que això s'està notant en àrees com els índexs de supervivència del càncer i els resultats escolars. "Es posarà el poder en mans de la gent. Els professionals recuperaran la seva responsabilitat. Hi haurà més llibertat, més possibilitats d'escollir i més control local".

Tot i això, Cameron diu que l'Estat seguirà tenint un "paper crucial". Especialment per "garantir que el finançament i la competència siguin justes, i garantir que tothom, sense tenir en compte la seva capacitat econòmica, tinguin un accés just als serveis". El projecte s'ha batejat com "Serveis Públics Oberts" i el seu objectiu principal serà "impossibilitar que l'Estat torni als vells mals temps del monopoli de l'Estat". "Aquesta és una part vital de la nostra visió de desmantellar el Gran Govern i construir en el seu lloc una Gran Societat".