Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 15 de febrer del 2011

Un jutge i intel·lectual dissident presideix el comitè que ha de reformar la Constitució egípcia

El cap del Consell Suprem Militar d'Egipte ha encarregat a un dels intel.lectuals més respectats del món àrab, l'exjutge, historiador i dissident egipci Tariq al-Bishri, que presideixi el comitè de reforma constitucional. Tariq al-Bishri, de 73 anys, és un dels intel·lectuals que està a l'orígen dels nous moviments de protesta a Egipte. El mes d'octubre del 2004 va publicar un valerós article titulat "Una crida a la desobediència civil" que va ser adoptat per molts opositors i que va portar a la creació del moviment Kifaya (Ja n'hi ha prou!) un mes després de la seva publicació.

Tariq al-Bishri ha evolucionat del marxisme de la seva joventut a un marc de referència que integra la tradició musulmana. Ha tractat d'harmonitzar el pensament islàmic amb el nacionalisme egipci. Defensa amb fermesa la unitat de cristians i musulmans com a poble d'Egipte i, més enllà d'això, sustenta una versió moderada del nacionalisme àrab. Però, potser, el terme que millor el defineix és el de modernitzador de l'islam.