Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 19 d’agost del 2011

Per què Egipte juga la carta del terror?

La pau amb Egipte, un dels pilars de la seguretat d'Israel durant dècades, va quedar greument ferida dijous. Els atemptats comesos a plena llum del dia contra objectius israelians just al davant d'un control avançat de l'exèrcit egipci obliga a preguntar-nos pel paper jugat pel Caire en aquesta matança. Incompetència? Maniobra de distracció del govern egipci per desviar la pressiö de la seva opinió pública crítica per la lentitud dels canvis?

Evelyn Gordon sospita més aviat que es tracta d'una tàctica deliberada d'Egipte adreçada a pressionar Israel per anul·lar la disposició central del Tractat de Pau israeliano-egipci: la desmilitarització del Sinaí. Amb un 54% dels egipcis partidaris de la seva cancel·lació, el Caire està intentant des del passat mes de març forçar una revisió de Tractat per permetre augmentar el nombre de tropes egípcies al Sinaí.

El Caire justifica aquesta modificació per la necessitat de millorar la seva capacitat d'actuació contra el terrorisme. Casualment, entre els mesos de febrer i maig, un seguit d'atemptats contra el gasoducte egipci-israelià va deixar Israel sense gas durant unes setmanes. Mai abans havia passat res semblant. Per això Israel va acceptar que Egipte estacionés forces militars adicionals al Sinaí. Tot i això, dos atacas més van tenir lloc el mes juliol, cosa que va donar peu perquè el govern egipci exigís desplegamer més tropes -2.000 soldats amb tancs-, cosa que Israel va acceptar una vegada més.

Ara, l'atac de dijous dóna al Caire l'excusa perfecta per demanar més tropes i la consegüent revisió del Tractat. Però una remilitarització del Sinaí podria ser fatal per a Israel.
This process could repeat itself ad nauseam. And unless Israel halts it, the result will be the erosion of the peace treaty’s greatest achievement, the demilitarization of Sinai. That would leave Israel right back where it was in 1967: facing military annihilation at any moment from an army much bigger than its own.