La decisió del president Truman de llançar dues bombes atòmiques sobre el Japó ha estat durant molt temps una font de controvèrsia. Per a uns, atacar població civil mai pot ser justificat i més quan el Japó semblava a punt de rendir-se. Per altres, la derrota del Japó per mitjans convencionals hagués comportat un nombre molt més gran de víctimes, no només militars sinó també civils. Aquesta disjuntiva moral es va decantar a favor dels primers quan, en la dècada del 1960, una "escola revisionista" d'historiadors va "confirmar" que el Japó estava molt a prop de la rendició abans d'Hiroshima i que, per tant, l'atac nuclear no era necessari, i que si Truman hi va donar el vistiplau va ser sobretot per intimidar la Unió Soviètica en el començament de la guerra freda.
Ara, l'historiador japonès Tsuyoshi Hasegawa, professor de la Universitat de California, ha rebutjat les tesis revisionistes aportant noves dades que evidencien que el Japó no estava disposat a rendir-se abans d'Hiroshima i que tampoc ho va estar immediatament després de l'explosió atòmica, com els tradicionalistes sempre han sostingut. Segons Hasegawa, el cop de gràcia que va determinar la rendició hauria estat la declaració de guerra de la URSS al Japó pocs dies després d'Hiroshima.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.