Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 14 de setembre del 2011

Rics i pobres

Les crisis econòmiques solen augmentar la pobresa i els Estats Units no són una excepció, fins i tot amb Obama de president. Les últimes xifres són alarmants, ja que els EUA han assolit el nombre més alt de pobres dels últims 52 anys. La magnitud de les xifres contrasta amb el poc ressò que ha tingut la notícia a casa nostra, probablement perquè la premsa socialdemòcrata no vol enfosquir la imatge celestial d'Obama.

De tota manera, i al marge de la part de responsabilitat que hi tingui el president nord-americà, cal recordar que el llindar de pobresa que s'aplica als EUA és diferent al que s'aplica a casa nostra. Així, el gruix dels pobres nord-americans serien considerats aquí classe mitja baixa o molt baixa, cosa que té poc a veure amb els homeless que il·lustren sempre les informacions sobre la pobresa als EUA.

En aquest context, resulta significativa la percepció que tenen els nord-americans respecte els rics i els pobres. Segons una enquesta recent, el 43% tenen una opinió bastant o molt positiva dels rics i un 61% la tenen dels pobres. Hi ha, però, importants diferències segons si són demòcrates o republicans. El 32% dels demòcrates tenen una opinió positiva de la gent rica en comparació amb el 59% dels republicans. Pel que fa als pobres, en tenen una opinió favorable el 68% dels demòcrates i el 57% dels republicans.