Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 9 de setembre del 2011

Va canviar el món l'11-S?

Debat amb Arcadi Espada, Ignacio Sotelo, Joan Avilés, Charles Powell i Félix de Azúa
L'11-S el món va canviar política i econòmicament, però, de manera irreversible?

Juan Avilés: L'11-S va canviar el món perquè va revelar la immensa letalitat potencial del terrorisme. Abans es deia que els terroristes mataven a poques persones per terroritzar a moltes, però Al-Qaida va demostrar que per aconseguir el màxim efecte el millor és causar moltes víctimes. Des de llavors el terrorisme massiu és una amenaça per a la qual hem d'estar preparats. En aquest sentit específic el canvi és irreversible, però en el pla més general de la política, la societat o la cultura, crec que es tendeix a sobrevalorar l'impacte de l'11-S.

Charles Powell: Crec que sovint s'exagera la importància històrica de l'11-S. Certament, els atacs a les torres bessones es van cobrar 2977 víctimes-més que a Pearl Harbor-pertanyents a 89 països, fet sense parangó en la història del terrorisme. Però el seu impacte econòmic, per exemple, va ser escàs. Amb la perspectiva que ens ofereix el pas del temps, es pot pensar que l'11-S va ocultar altres fenòmens més importants, que sí que poden considerar irreversibles. Penso sobretot en l'auge dels BRIC (terme que es va encunyar aquest mateix any), el declivi relatiu dels EUA, i l'acceleració del procés de globalització. D'alguna manera, l'aparició d'Al-Qaida va ser un símptoma més d'això últim, i de la creixent importància dels actors no estatals en les relacions internacionals.

Arcadi Espada: No, jo no crec en aquesta magnitud de canvis. Per posar un exemple: crec que la televisió, internet o la seqüència del Adn, si els han propiciat. Però desconfio de la capacitat de canviar el món d'aquest tipus de successos. El probable és que aquests successos simbolitzin els canvis. Més enllà del que les matances terroristes suposen per als que perden la seva vida, aquests successos només són imatges, síntesi.