La extensión de la monogamia normativa, que representa una forma de igualitarismo, podría haber ayudado a crear las condiciones para la emergencia de la democracia y la igualdad política a todos los niveles del gobierno. Dentro del registro antropológico, existe un vínculo estadístico entre las instituciones democráticas y la monogamia normativa. Estos autores argumentan que la disminución en la cantidad de hombres no casados habria debilitado a los déspotas, dado que reduciría su capacidad para encontrar soldados y secuaces. La reducción del crimen también habría debilitado las afirmación de los déspotas de que ellos era todo lo que había entre el caos y los ciudadanos normales (…) En la Grecia antigua, no sabemos qué vino primero, pero sabemos que Atenas, por ejemplo, tenía tanto elementos de matrimonio monógamo como democracia. En el mundo moderno, los análisis de datos en distintas naciones revelan relaciones estadísticas significativas entre la fuerza de la monogamia normativa y la democracia y las libertades civiles. En este sentido, las peculiares instituciones del matrimonio monógamo podrían explicar por qué los ideales democráticos, las nociones de igualdad y de derechos humanos surgieron antes en Occidente.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.
dijous, 16 de febrer del 2012
Els avantatges socials de la monogamia
Els savis han aconseguit esbrinar finalment perquè la monogàmia s'ha anat imposant, malgrat que la majoria de societats del registre antropològic són polígames i que resulta difícil de creure que els homes polígams, que solien ocupar els llocs de poder, decidíssin la seva penalització. Segons Henrich, Boyd y Richerson la monogàmia és una institució d'èxit perquè donaria importants avantatges socials als grups que la practiquen. En concret, hauria reduït la violència social i la violència domèstica, la desigualtat de gènere i la competència sexual, així com hauria millorat els resultats socials dels fills. I per si tot això no fos poc, hauria tingut un efecte benèfic en la productivitat econòmica i en el desenvolupament polític de la democràcia.