Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 22 de maig del 2012

El nacionalisme no és una exclusiva de la "perifèria"

En aquest país anomenat Espanya semblava que només hi havia nacionalismes "perifèrics", però no és així. El nacionalisme "central" també existeix. I no em refereixo als residus franquistes, sinó a un nacionalisme espanyol similar al nacionalisme català o basc, però que només es diferencia d'aquests en que no es fa explícit.

Les declaracions d'Esperanza Aguirre proposant suspendre el partit de la final de la Copa del Rei o celebrar-lo a porta tancada per evitar una xiulada a la família reial, només es poden fer des d'una mentalitat nacionalista. És cert que poden haver existit altres motivacions circumstancials, com ara desviar l'atenció d'altres problemes que assetgen la presidenta madrilenya (Bankia, dèficit...), però aquestes no modifiquen la "lògica" nacionalista de la seva argumentació.

Amb aquestes declaracions Esperanza Aguirre es posa al mateix nivell dels nacionalistes "perifèrics" que tant critica. Es posa al mateix nivell dels que van posar el crit al cel perquè un grapat de "periquitos" van xiular "Els Segadors" al començament del partit de la final de la Copa Catalunya entre el Barça i l'Espanyol, celebrat a Tarragona poc abans de l'inici de la lliga 2011-2012.

Les manifestacions polítiques a l'esport no m'agraden i els polítics se'n haurien d'abstenir, però els ciutadans tenen tot el dret a la llibertat d'expressió i manifestació pacífica, encara que la utilitzin per a coses estúpides, banals o irrellevants.

El nacionalisme no és una exclusiva de la "perifèria".