Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dissabte, 2 de març del 2013

La deriva totalitària d'Erdogan

La via turca a la compatibilitat de l'islam amb la democràcia va ser bonica mentre va durar. Durant alguns anys va semblar que el miracle era possible. Tant, que fins i tot les revoltes de la primavera àrab, donant l'esquena a la violència fanàtica d'Al Qaeda, van optar per la via turca.

Però tot ha estat un miratge. La combinació de religió -per més light que pugui ser- i política és incompatible amb el manteniment d'un sistema democràtic de drets i llibertats. Amb el pas del temps, l'islamista moderat Recep Tayip Erdogan s'ha anat radicalitzant. O, potser, ha anat mostrant el seu veritable rostre.

Erdogan s'ha oposatt reiteradament a l'assimilació voluntària dels turcs musulmans residents a la UE, considerant-la un crim contra la humanitat. Erdogan finança Hamas i moltes de les flotilles que van a Gaza. Nega reiteradament el genocidi armeni i ha fet empresonar ciutadans turcs laics que no comparteixien la seva visió islamista del país i del món. El seu discurs anti-israelià ha anat pujant de to fins que ahir va sobrepassar els límits tolerables per a una institució tan laxa i políticament correcte com l'ONU.

Recep Tayip Erdogan, en una reunió de l'Aliança de Civilitzacions, va declarar al sionisme un "crim contra la Humanitat"Ban Ki-moon, que acompanyava a Erdogan en el moment del seu discurs, es va mostrar consternat per les declaracions del primer ministre turc.

"El secretari general considera desafortunat que uns comentaris tan nocius hagin estat pronunciats en una trobada sobre la responsabilitat del lideratge", va indicar la seva oficina a través d'un comunicat"Si el seu comentari (d'Erdogan) va ser interpretat de manera correcta, no només és un error, sinó que contradiu els mateixos principis en què es basa l'Aliança de Civilitzacions",