Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 24 de maig del 2013

L'inquisidor de l'error científic a l'ull d'altri que no veu la viga en el seu

Philip Plait, també conegut com The Bad Astronomer, és un astrònom que ha creat la pàgina web badastronomy.com on es dedica a divulgar els errors i inexactituds d'astrònoms i científics que pretenen, segons Plait, canviar la realitat per adaptar-la a les seves teories, creences o ideologies. El seu propòsit principal és refutar les teories recolzades en fonaments erronis, com el creacionisme, l'astrologia, les teories de la conspiració dels allunatges del Programa Apol·lo, etc...

El problema és que aquest inquisidor de l'error científic a l'ull d'altri, de vegades no veu la viga en el seu. Així, en la crítica a un article de Will Happer i Harrison Schmidt al Wall Street Journal en defensa del CO2, Plait escriu (ho podeu escoltar al minut 6:5 d'aquest àudio) això:

Of all the bang-your-head-against-the-desk articles, that was the weirdest, the most egregiously wrong, that carbon dioxide is just plant food and if there’s more carbon dioxide we’ll get more plants.

Well, you know, this idea that carbon dioxide is not a poison, is just a natural product, has been going around in denier circles and it’s ridiculous.

If you don’t think that carbon dioxide is a poison, you know, tie a plastic bag over your head for an hour or two and let me know, because yes, in certain circumstances, it’s very dangerous.

Efectivament, si vostè es lliga una bossa de plàstic al cap morirà, però no per intoxicació de CO2 sinó per falta d'oxígen. (JunkScience.com)