Secuestrar a muchos cientos de niños durante más de cincuenta horas, y otras muchas que podían haber sido, bajo temperaturas asfixiantes, sin permitir que les pasen alimento o agua, obligándolos a mantenerse despiertos todo ese tiempo, dejando que lleguen a tomar orina e incluso forzándolos a hacerlo, aterrorizándolos continuamente para tratar de acallar el incontenible lloro, atravesando de un bayonetazo a uno que se acerca a implorar bebida y cuando el techo se les desploma encima, disparando contra los que intentan huir, ¿es eso el terror absoluto? ¿Se ha, por fin, tocado fondo?. (GEES)En unes circumstàncies com les descrites no és fàcil ni pels professionals més bregats mantenir la serenitat i la sang freda necessàries, i dir el contrari és pura demagògia. Fins i tot, en el cas de comptar amb els millors especialistes de la lluita antiterrorista -que evidentment no és el cas de Rússia- seria molt difícil gestionar correctament una crisi com aquesta.
El problema rau en què el conflicte de Txetxènia ha deixat de ser un conflicte local per convertir-se en un conflicte internacional que ens afecta a tots. Ens agradi o no, forma part de la guerra global que l'islamofeixisme ha declarat a la civilització occidental. Una guerra en la que Rússia, pel que fa al seu front internacional, no és un aliat gaire fiable -recordeu a Putin arrenglerat amb Chirac i Schroeder contra la intervenció militar a l'Iraq- mentre que, en el seu front intern, l'acció militar russa resulta impotent i crea més problemes dels que resol. En aquestes circumstància deixar el conflicte de Txetxènia únicament a mans del Kremlin és probablement un error.
La guerra en Chechenia no es ya una lucha por la independencia de un pueblo frente a Moscú, también se solapa la lucha del islamismo contra la democracia. En la medida en que Putin no es capaz de batallar satisfactoriamente en ambas guerras simultáneamente, las democracias tendremos que prepararnos paras sufrir sus consecuencias. A menos que elijamos antes intervenir en ellas. (Rafael L. Bardají
Sobre aquest tema, llegiu l'article de Bernard-Henri Lévy, "Putin i els nens màrtirs".