Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 3 de setembre del 2004

"MAR ADENTRO", un cant magistral a la llibertat

.
"MAR ADENTRO", la nova pel·lícula d'Amenábar és, simplement, magistral. I no ho és només pel fet d'atrevir-se a abordar el tema de l'eutanasia activa, a través del cas real de Ramón Sanpedro, sinó també perquè és una anàlisi profunda, madura, complexe i sensible sobre la llibertat personal, cosa no gaire habitual a les pantalles. Potser només alguns fragments de la discussió entre Sanpedro i un capellà també tretaplègic voregin la caricatura, tot i que de vegades la realitat la superi amb escreix.

La pel·lícula m'ha fet recordar l'esquizofrènia intel·lectual en la que vivim. Xavier Sala-i-Martín ho explica molt gràficament amb la metàfora de la cartera i la bragueta.
D'una banda, la gent que s'autoproclama de "dretes" tendeix a argumentar que el govern ha d'intervenir poc a l'economia mentre que els autoprocalmats "progressistes" o "d'esquerres" tendeixen a voler una gran intervenció pública en l'economia. I dic esquizofrènia intel·lectual perquè si preguntem quin ha de ser rol del govern en els aspectes no econòmics de la vida, els papers s'inverteixen: la gent de "dretes" vol que el govern els ajudi a imposar les seves creences religioses o polítiques a través de decrets públics, vol impedir la legalitat de determinades conductes sexuals o vol restringir el dret de les dones sobre el seu propi cos mentre que les "esquerres" diuen que el govern no s'hi ha de ficar. És a dir, les dretes no volen que el govern se'ns fiqui a la butxaca però sí a la bragueta, mentre que les esquerres volen exactament el contrari."-