Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dissabte, 27 de novembre del 2004

Desnacionalitzem el matrimoni

El debat sobre el matrimoni homosexual i les tonteries que sobre el tema s'han escrit, tant des del bàndol religioso-conservador com de l'ateo-progresista, posa una vegada més en envidència que no ens trobem davant d'un combat entre dues concepcions contraposades sobre el paper de l'Estat i de la política sinó d'una simple rivalitat entre moralistes-intervencionistes de tribu diferent. Dues concepcions aparentment antagòniques però que no són res més que les dues cares de la mateixa moneda.

Els "carques" volen mantenir el privilegi de la legitimitat moral del matrimoni heterosexual que, tot i la proclamada separació de la religió i l'Estat, el poder públic sanciona, mentre que els "porgres" volen trencar aquest monopoli i ampliar als matrimonis homosexuals la seva legitimitat. Curt i ras, el que volen "carques" i "progres" és que l'Estat sancioni la moralitat de la seva opció personal. Però això suposa trencar definitivament amb la laicitat, amb la neutralitat de l'Estat en qüestions de moral personal. I trencar-ho significa obrir la porta a la legitimació d'altres opcions, com per exemple la poligàmia. Per què no haurien de tenir cabuda en la legitimitat pública altres opcions personals si la tenen els heterosexuals o els gais?.

Des d'una òptica liberal, Albert Esplugues dóna una resposta clara i coherent:

En la controversia actual la privatización completa de la institución matrimonial debería satisfacer tanto a los social-progresistas que dicen buscar la igualdad ante la ley para las uniones homosexuales como a los social-conservadores que dicen oponerse a que el Estado las sancione. La solución liberal no es legalizar en positivo un asunto moral sino desestatificarlo, desregularlo. La solución liberal no es nacionalizar el matrimonio homosexual; es privatizar el matrimonio heterosexual.