Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 20 de gener del 2005

Les bones notícies del Pròxim Orient 1

(Gràcies Chrenkoff!)
No es estrany que quan hi ha bones notícies relatives al conflicte israeliano-palestí sigui quan menys se'n parli en els mitjans de comunicació. Això és així per una doble raó, econòmica i política. La primera, perquè se suposa que només venen les males notícies, i la segona i probablement més decisiva, perquè no encaixa amb la visió del món "políticament correcta" que hegemonitza la línia editorial de la gran majoria de mitjans de comunicació.

El nou president palestí, Mahmud Abbas, al que els mitjans de comunicació s'entesten de manera no gaire innocent en identificar-lo encara pel seu nom de guerra Abú Mazen (el Dr. Shaker Al-Nabulsí demana als àrabs que deixin de fer-ho perquè "ja no és un revolucionari o el líder d'una banda de guerrillers" sinó "un líder polític i un home d'estat") ha començat a moure fitxa.

Aquesta setmana s'ha reunit amb diverses organitzacions terroristes palestines per dir-los que està disposat a aturar els atacs contra Israel i que seria més intel·ligent que acceptéssin un alto-el-foc per les bones. Les Brigades dels Màrtirs d'Al-Acsa ja s'hi han apuntat. Difícilment ho faran la Jihad i Hamas, tot i que avui un diputat palestí ha revelat que Abbas i Hamas estarien a punt d'arribar a un "acord d'abast nacional".

Però el més important de tot no és això, sinó que, per primera vegada, l'Autoritat Palestina sembla disposada a posar tots els mitjans al seu abast per impedir la violència terrorista contra Israel.

Aquesta matinada passada, membres dels serveis de seguretat israelians i palestins s'han reunit i han acordat coordinar-se per evitar els atacs palestins contra territori israelià. A canvi, Israel s'ha compromès a reobrir el pas fronterer de Rafah per permetre a milers de palestins tornar a casa seva. Poques hores després de la reunió, les forces del'Autoritat Palestina han començat a desplegar-se pel nord de la Banda de Gaza.

Hi ha molts elements que fan pensar que el compromís de Mahmud Abbas d'arribar a un acord amb Israel sembla seriós i autèntic. Tants, que ja està amenaçat de mort per part dels radicals palestins, una amenaça que mai havia tingut Arafat. Per aquest motiu, les mesures de seguretat a l'entorn de Mahmud Abbas s'han triplicat respecte les que tenia el seu antecesor.

Un responsable de la seguretat palestina ha declarat a France Press que "Arafat, mentre era viu, mai havia estat amenaçat de mort pels extremistes. No hi havia un sol palestí que el volgués matar i, per tant, garantir la seva seguretat era més fàcil". Mahmud Abbas, pel contrari, està amenaçat i "necessita d'una seguretat reforçada". En concret, tres cordons de seguretat envolten el nous rais palestí en tots els seus desplaçaments. El primer cordó el formen els seus guardaspatlles personals; el segon, els agents que protegien Arafat (tots ells ensinistrats pels Estats Units) i el tercer, els agents dels serveis de seguretat.

Curiosament, el primer ministre israelià, Ariel Sharon, ha tingut de reforçar també la seva seguretat per por a un atemptat de l'extrema dreta israeliana que vol impedir com sigui que porti a terme la retirada unilateral de Gaza i d'algunes parts de Cisjordània. El fantasma de l'assassinat de Rabin, doncs, recórre Israel.

Tots aquests fets apunten a una voluntat clara dels dos mandataris de portar a terme els seus projectes polítics. Si sobreviuen, potser la pau arribi més aviat del que sembla.