Tota notícia sobre l'Iraq ha de ser negativa. Ja ho saben. Per això, després d'ignorar pràcticament durant dos anys el procés polític i l'evolució social i econòmica del país, reduïnt-ho tot a la violència terrorista, els media ara han de parlar de la nova Constitució. I ho han de fer perquè és inevitable, inamagable i ineludible. Però com que tota notícia sobre l'Iraq, com dèiem, ha de ser dolenta, ara només es destaquen els entrebancs i les posicions confrontades entre els redactors del projecte constitucional, com si les discrepàncies i els enfrontaments polítics i ideològics fósin una cosa estranya i més en un país amb escasses, per a no dir nul·les, tradicions democràtiques. Periodistes i analistes voldrien ara que, de la nit al dia, l'Iraq es convertís en els Estats Units o la Suïssa del Pròxim Orient i que el contingut de la seva Constitució fós el més liberal i democràtic de totes les constitucions fins ara existents.
Per què pugueu jutjar les coses bones i dolentes que conté el projecte de Constitució us podeu baixar el texte íntegre en anglès publicat per Associated Press.
Tot i les seves mancances, podreu observar que es tracta del projecte de constitució més democràtic que s'ha ofert mai a un país musulmà. Un projecte que, a més a més, podrà ser rebutjat pels iraquians en un referèndum el mes d'octubre si el consideren insuficient.
ADDENDA.- Pels que us faci mandra, Le Figaro-AFP us fan un resum molt resumit de la Constitució iraquiana.
(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.