(Josep Pla)
Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst
Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.
dilluns, 8 d’agost del 2005
Hiroshima, 60 anys després
El 60è aniversari de la tragèdia de Hiroshima i Nagasaki ha tornat a ser una ocasió perduda. La majoria dels nostres mitjans de comunicació, sempre tan crítics i hipercontextualitzadors, ens expliquen la història del 6 d'agost de 1945 com si fós un bolet, un bolet nuclear activitat capriciosament per la mà del president de la que seria, a partir d'aquell moment, la primera potència econòmica i militar de món. No només s'ignoren les causes i els orígenes de la Segona Guerra Mundial i la situació militar de l'any 1945, sinó que també s'ignora la quantitat de documentació japonesa que els últims anys s'ha obert als historiadors i que han permès conèixer millor fins a quin punt arribava el grau de fanatisme i bogeria dels militars nipons, disposats a fer front a cent noves hiroshimes abans de rendir-se. Res d'això s'explica. Només es repeteixen impúdicament les mateixes imatges del dolor i la destrucció, desconnectades de la tràgica realitat històrica que s'estava vivint.
Si voleu llegir una descripció honesta i factual dels esdeveniments que van potar a la utilització de la bomba atòmica, llegiu la trilogia d'articles que sobre el tema ha publicat Der Spiegel, traduits a l'anglès (primera, segona i tercera). També podeu llegir el punt de vista d'un jove empresari japonès, publicada al "New York Times".
(Via Ludovic Monnerat)
ADDENDA.- Per a una més completa informació consulteu les gràfiques animades del Spiegel: 1) La destrucció de Hiroshima 2) Armes nuclears: una avaluació global 3)Hiroshima, imatges de l'apocalipsi 4)La batalla del Pacífic
SEGONA ADDENDA.- Qui està desinformat és perquè vol. Només un mentider o un ignorant pot seguir mantenint la faula que quan els EUA van decidir llançar la bomba atòmica sobre Hiroshima ja sabien que el Japó estava disposat a rendir-se. Òbviament, això no vol dir que la decissió de llançar la bomba fós més fàcil o més acceptable moralment. Vol dir, simplement, que la decissió es va prendre per acabar d'una vegada per totes amb la guerra. Una gran part de l'exèrcit nipó no volia rendir-se ni abans de Hiroshima ni després de Nagasaki. La història dels dies que van del 26 de juliol al 15 d'agost de 1945 està perfectament explicada al llibre Japan's Longest Day, publicat el 1965 en japonès i el 1968 en anglès, per un grup de 14 historiadors japonesos. Aquest llibre continua sent el més autoritzat sobre el tema. En podeu trobar un resum aquí.