Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 3 de febrer del 2006

Ara, tots som Salman Rushdie
























La publicació d'"Els versícles satànics" l'any 1988 va provocar la ira dels musulmans xiïtes, que la van considerar una obra blasfema per a l'Islam. Un any després, el 1989, l'aiatolà Khomeini va condemnar a mort el seu autor i es van oferir 5 milions de dòlars pel seu cap. Tot i que Rushdie es va retractar públicament i va manifestar la seva adhesió a l'Islam, la fatwa no va ser derogada i encara viu amagat i amb escorta.

Ara, disset anys després, musulmans de tot el món expresen la seva ira per la publicació de dotze "acudits satànics" a Europa. Diverses organitzacions i moviments islàmics han amenaçat de mort els seus autors i als ciutadans dels països que han publicat les caricatures. Alguns funcionaris europeus ja han començat a disculpar-se amb els fanàtics i a qüestionar la conveniència i legitimitat de la seva publicació

Però les disculpes, igual com va passar amb Rushdie, no serviran de res. Pel contrari, seran un senyal més de la nostra feblesa i un reforç a la seva convicció que s'estan donant les condicions per a la victòria de la revolució islàmica mundial. La guerra ha començat, els infidels s'arronsen i la jihad avança imparable, diuen.

Aquesta formulació farà riure a molts perquè el món islàmic no està en condicions de guanyar un conflicte militar o econòmic a gran escala amb Occident. Però la combinació d'ideologia totalitària, messianisme i percepció de victòria, són ingredients pitjors que una droga. Són els tres elements més poderosos per persisitir, lluitar i morir, en l'acció política i revolucionària.

No si val a badar i a creure que, com d'aquí a unes setmanes probablement ja no se'n parali, no passarà res. A Occident, i especialment als seus líders polítics, els toca decidir amb urgència: o renunciar als valors democràtics i viure d'amagat o sortir clarament i inequívoca en la seva defensa. Ens hi juguem la llibertat, però també la vida.