Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 22 de juny del 2006

La Junta Electoral expedienta Maragall per haver cridat a la participació

La Junta Electoral Central va desestimar el recurs que ERC i el PP van presentar el dia 16 de juny per impedir el sorpresiu missatge institucional de Maragall. La JEC va argumentar que no podia exercir cap mena de censura prèvia i Maragall va poder emetre legítimament el seu missatge. Ara, una vegada conegut el seu contingut, la Junta Electoral considera que les manifestacions de Maragall constitueixen "objectivament una infraccio de l'article 50.1 de la LOREG" i ha procedit a obrir-li un expedient sancionador.
EFE.- La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit obrir un expedient sancionador al president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, per entendre que en el seu missatge institucional de divendres passat va vulnerar les normes que impedeixen als poders públics demanar la participació en un referèndum. La JEC s'ha reunit avui al Congrés per analitzar la denúncia presentada en aquest sentit pel PP, que entenia que el missatge institucional de Maragall, emès per televisió poques hores abans de l'inici de la jornada de reflexió davant el referèndum sobre el nou Estatut de Catalunya, va vulnerar la Llei Electoral, la de Referèndum, i els acords previs de la Junta Electoral.

Abans, durant i després de la campanya del referèndum hem escoltat les queixes escandalitzades del govern de la Generalitat per les limitacions imposades per la Junta Electoral Central a l'acció propagandística de la Generalitat. Cap govern democràtic ha d'influir en període electoral sobre cap de les opcions dels ciutadans. I l'abstenció és una opció tan legítima i protegible com les altres, especialment en el cas d'un referèndum. De la mateixa manera que un govern no pot desincentivar la participació electoral, tampoc pot fer el contrari. És una qüestió de principis.