Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 19 de juny de 2006

Només un de cada tres catalans dóna suport a l’Estatut

Catalunya té nou Estatut, legalment i democràticament. Però el té amb el vot favorable i explícit de només el 36,7% del cens electoral. És a dir, de poc més d’un de cada tres catalans. El 50,6 % dels electors de Catalunya s’han abstingut i de l’altra meitat, el 21 % han dit “no” i el 5% han votat en blanc. A efectes comparatius, l'anterior Estatut va obtenir el vot favorable del 53,5% dels electors.

Aquest resultat és un desastre per Catalunya perquè ha modificat la seva llei més important, equivalent a una Constitució, amb el més petit suport popular de la seva història democràtica recent. I això "legitima" en el futur a qualsevol majoria política a fer el mateix, és a dir, a renunciar a la recerca del consens i imposar els canvis que cregui oportuns en les regles del joc.

És un desastre també perquè significa el més rotund fracàs de la classe política catalana, especialment del tripartit, que, després de dos anys i mig de no fer pràcticament una altra cosa, no ha sigut capaç de convèncer i motivar a la majoria dels ciutadans d’aquest país ni tan sols per anar a votar.